Ministarstvo finansija: Zdravstvena zaštita je zagarantovana
Ministarstvo finansija

"Poštujemo Ustav"

Ministarstvo finansija: Zdravstvena zaštita je zagarantovana

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje je u potpunosti u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore jer predviđa da će država preuzeti finansiranje za zdravstveno osiguranje, nakon što će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara 2022. godine, kazali su u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

U resoru Milojka Spajića podsjećaju da je Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore razmatrao i ocijenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

"Predloženim zakonskim rješenjem želi se smanjiti poresko opterećenje na rad za poslodavce, da bi se na taj način stvorili adekvatni uslovi za rast zarada zaposlenih, bez ukidanja prava na zdravstvenu zaštitu koje je jasno definisano odredbama člana 69 stav 1 Ustava Crne Gore („Službeni list Crne Gore”, br. 1/07, 38/13). Pravo na zdravstvenu zaštitu je, shodno Ustavu, zagarantovano svima i ne zavisi od toga da li određeno lice plaća doprinose ili ne. Iz navedenog proizilazi da je Ustavom svima zagarantovana zdravstvena zaštita. Dakle, država svima iz budžeta obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu u obimu paketa propisanog zakonom", pojašnjeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

U konkretnom slučaju, kako navode, izmjenama predloženom zakonskog rješenja, kao i izmjenama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju mijenja se samo izvor finansiranja, gdje država preuzima finansiranje, dok se ni u kojem slučaju ne ukida pravo na zdravstvenu zaštitu, već će korisnici imati isti obim prava kao i dosad.

"Program "Evropa sad“ podrazumijeva sistem u kojem su svi građani jednaki u korišćenju zdravstvene zaštite i koji se finansira iz državnog budžeta. Na ovaj način se cjelokupna zdravstvena zaštita finansira iz poreskih sredstava, čime se želi obezbijediti univerzalno dostupna zdravstvena zaštita za svakog građanina, što je u skladu sa članom 1 Ustava prema kojem je Crna Gora država socijalne pravde", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.