Obilježen svečani jubilej: 70 godina Gradskog pozorišta
Foto: Mediabiro

Obilježen svečani jubilej: 70 godina Gradskog pozorišta

Veliki jubilej , 70 godina postojanja Gradskog pozorišta Podgorica, obilježen je sinoć svečanim programom i dodjelom nagrada.

Direktor Gradskog pozorišta, Stevan Koprivica se tom prilikom zahvalio svima onima koji su svoj život, umijeće, i talenat posvetili toj kući, i učinili, kako je rekao, da postane upravo ono što je danas : jedna od vodećih pozorišnih kuća u Crnoj Gori, sa vrlo visokim regionalnim rejtingom.

"Možda je večeras prilika, gledajući i slušajući ove plemenite dragulje crnogorskog glumišta, da podignemo i glas, i ramena i kažemo da ne pristajemo na breme primitivne stigme, i da misiju pozorišta ponesemo visoko u slavu ovog grada, umjetnosti, koja je srećom trajnija od primitvne svijesti”, kazao je on,javlja Mediobiro.

Koprivica je tom prilikom rekao da slavi sedmu deceniju jednog pozorišta koje, kako kaže, nema čega da se stidi, nego samo da se ponosi, te dodao, da vjeruje da iz dobrog idu ka boljem, a iz boljeg u najbolje.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta, Dušan Kovačević je tom prilikom citirao Getea, kazavši da  je pozorište, u modernom građanskom životu, veoma neobična ustanova.

“Kada shvatimo da nam je kultura bitna, postaćemo bolji, snažniji i pametniji”, kazao je Kovačević.

On je poručio da je Gradsko pozorište jedno od značajnijih kulturnih mjesta koje čuva sve specifične karakteristike crnogorskog  naroda,i dodao , da narod koji ulaže u kulturu, zapravo ulaže u budućnost svoje zemlje,

Dobitnica nagrade zbog istaknutih rezultata u radu i posebnih umjetničkih dostignuća je glumica Marija Đurić koja je tom prilikom kazala da je sloboda ta, koja je glavni pokretač talenta.

“Svi dobro znamo da je talenat volja. Hvala vam na datoj slobodi, i na tome što ste me naučili da još više volim, i uživam u ovom poslu”, kazala je ona.

Pored nje,  godišnja nagrada za umjetnička dostignuća dodijeljena je i glumcu Božidaru Zviceru.

Nagrada Vasilije Ivanović Šćućkin pripala je glumcu Željku Radunoviću, koji je istakao da mu je velika čast što je primio bas ovu nagradu, koja nosi ime po osnivaču ove ustanove.

"Prije svega sam zahvalan, jer je ovo nagrada koja je inicirana od strane mojih kolega, a ko bi mogao više da zna o vašem radu osim onih koji rade sa vama”, kazao je on.

Ističe da je u nagradi satkano sve ono što je radio u proteklih 37. godina, i dodao, da su mu sjećanja na protekli rad jako bitna, jer samo tako, kako kaže, može napraviti uporednu “ gdje je danas u odnosu na juče “.

“Nažalost, ja sam jedini koji je uspio da prevail taj dugi put, od podruma do zgrade pozorišta. Lično mislim da je naše pozorište uvijek bilo veliko. Bilo je jedinstveno, hrabro i imalo je uvijek veliko srce”, poručio je on.

Publika je na proslavi jubileja imala priliku da uživa u brojnim numerama Abbe, Queen, Nick Cave u izvedbi članova ansambla Gradskog pozorišta, koji su se tom prilikom zahvalili i brojnim sponzorima i prijateljima ; Capital banci, restoranu  Sto Manira, medijskoj Agenciji Mediabiro, Gradskoj televiziji i mnogim drugim.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.