Petrović: Da li Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni “vlasnik”?
Petrović

Petrović: Da li Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni “vlasnik”?

"Na kraju 2021 god i na samom pragu početka 2022 god ine ne mogu a da se ne zapitam: “ Da li stara hiljadugodišnja država Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni “vlasnik”?", upitala je Aida Petrović, aktivistkinja mirovnog i ženskog pokreta Crnogorski ženski lobi.

Brojeći poslednje dana odlazeće 2021. godine  i svega što se izdešavalo nameće mi se kao mantra misao: „Bilo ne ponovilo se“. A po priprodi stvari treba se radovati predstojećim praznicima i nadati se boljoj i uspješnijoj godini u svemu. Ipak realno sagledavajući svu crnogorski zbilju  ne mogu da zaobiđem činjenično stanje i atmosferu koja je manje ili više svakodnevno prisutna i neminovno utiče na  živote svih nas a karakterišu je: otrovna politička retorika mnogih  političara/ki  i nemjerljivo podijeljena politička scena, društvena raspolućenost  sa akcentom na „moje i tvoje“ , vjersko kreiranje i nametanje  atmosfere u kojoj je naglašeno kao jedino ispravno  i prihvatljivo postojanje jedne vjere, nacije , crkve  u kojoj dominiraju  diskriminacija, jednoumlje, sunovrat etike i ljudskosti, negacija različitosti , klerofašizam ,okupacija i gašenje  drugačije riječi, mišljenje, stava.Vjerovala sam da ce svako moje javno i građansko obraćanje biti  poslednje i da neće biti mjesta za novim javnim obraćanjima kao normalnu reakciju na srednjovjekovnu retrogradnost i pogubnu politiku vlasti  jer ćutanje na zlo mi nije svojstveno koliko god da „košta“, saopštila je Petrović.

Prema njenim riječima, sve propuštene prilike da se sredi i uredi sopstvena država Crna Gora  po  svim demokratskim principima, ekonomski osnaži i ojača njena suverenost i zaokruže identitetska I vjerska pitanja sada dolaze na naplatu.

"Da li je to rađeno svjesno ili ne, ne znam ali svakako je odlika političke bahatosti i odraz izostanka pravovremenog i objektivnog sagledavanja stanja stvari i istoriskih činjenica iz prošlosti Crne Gore,  koje smo uvjek skupo plaćali. Cijenu takvih političkih neadekvatnih  reagovanja  i nakon ove aktuelne vlasti plaćaće đeca svih nas, jer već sada rastu i stasavaju generacije mladih  zadojeni  podjelama i mržnjom prema svemu/svakome ko nije  izdanak “njihove” vjere, nacije, kulturne, političke pripadnosti", smatra Petrović.

Nakon svega što se izdešavalo 2021. godine na političkom, ekonomskom, socijalnom, pravnom, identitetskom, kulturnom, vjerskom planu uz, kako kaže, neizostavno kontinuirano kršenje ljudskih prava i negiranje svih različitosti i drugosti po ocjeni aktuelne Vlade, skoro da više nema osjećaj začuđenosti i zgražavanja nad svim novim nepočinstvima aktuelne vlasti. 

"To nikako ne znači da loše i pogubne stvari aktuelne vlasti prihvatam, već bi moj odnos prema takvim dešavanjima mogao stati u Njegoševe riječi " Što gođ dođe ja sam mu naredan!"( naredna). U državi u kojoj poslanici   vladajuće strukture javno iznose stav o neodrživosti budžeta ali će ipak glasati za njegovo usvajanje  ne čudi i javno priznanje poslanika “Sprdamo se”, jer oni to zaista dobro rade, a mi građani/ke Crne Gore ih plaćamo da bi nas ponižavali do neslućenih granica", saopštila je ona.

Zato i uz najveći optimizam mišljenja je da će iduća godina biti samo još gori nastavak svega već viđenog kao i novih  necivilizacijskih i represivnih pritisaka prema svim neistomišljenicima/ama politike aktuelne vlasti, uz nastavak  uništavanja i satiranja države Crne Gore .

"Na kraju 2021 god i na samom pragu početka 2022 god ine ne mogu a da se ne zapitam: “ Da li stara hiljadugodišnja država Crna Gora više zaista postoji kao samostalna država i ko je njen stvarni “vlasnik”?", upitala je Petrović.

 

Aida Petrovic

Aktivistkinja mirovnog I žeskog pokreta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.