Milutin Mićović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2021. godinu
Milutin Mićović

Milutin Mićović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2021. godinu

Žiri za dodjelu državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje, u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik i članovi: prof. dr Lidija Tomić, prof. dr Radoje Golović, mr Radoje Femić i Miomir Đurišić, na sjednici održanoj 23. decembra 2021. godine, jednoglasno je donio odluku da se nagrada za 2021. godinu dodijeli Milutinu Mićoviću, za knjigu „Luče u tami Crne Gore”, objavljenu 2021. godine.

U obrazloženju Žirija se navodi da je Milutin Mićović ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

"Posebno se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije. Milutin Mićović je zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije, u odnosu na koje treba izdvojiti Antologiju savremenog srpskog pjesništva „Iz veka u vek“, Moskva 2003. godine. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: „Marko Miljanov“, „Miodrag Ćupić“, međunarodne nagrade „Portile poezie“ („Vrata poezije“), „Orden V.V. Bolotova“, posebnog priznanja Saveza pisaca Rusije i drugih nagrada. Predsjednik je Književnog društva „Njegoš“ i urednik tradicionalne kulturne manifestacije „Dani Njegoševi“", navodi se u obrazloženju žirija.

Dodaje se da je Mićovićev stvaralački princip, dosljedno primijenjen u nagrađenoj knjizi „Luče u tami Crne Gore“ u skladu sa najboljim tradicijama slovenske kulture, jer sintetizuje u sebi trostruko ipostasno jedinstvo pisca, mislioca i religioznog autora.

"Ta vizantijska sinteza i simfonija riječi i misli, kao i pathos istinske vjere koja ih prožima sačinjavaju kvintesenciju njegovog duhovnog creda. Centralna tema nagrađene knjige predstavlja pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog identiteta Crne Gore. Za Mićovića, Njegoš je u nama uvijek prisutan, kako svojim rođenjem, tako i svojim stradanjem koje ga je rodilo i u malo godina sagorelo. Za Milutina Mićovića Njegoš je zasigurno „pjesnik najsnažnijeg ontološkog temelja među slovenskim pjesnicima“. U tom smislu za Mićovića Njegoš postaje „izdvojena figura naše kulture, zato što je u njegovoj stvaralačkoj egzistenciji postala vidljiva drama, ne samo jednog uzvišenog, mučeničkog života, koji je krenuo od iskona, nego i drama jednog plemena koje je krenulo da očuva svoje čest i ime“. Knjiga „Luče u tami Crne Gore“, uz bitne značenjske ravni, ima i prevashodnu prosvetiteljsku ulogu. U brojnim javnim nastupima i tribinama Mićović kritički promišlja savremeni život u Crnoj Gori, političku zbilju u istorijskoj vertikali Njegoševog i našeg doba. Žiri je mišljenja da djelo Milutina Mićovića „Luče u tami Crne Gore“ na najbolji način izražava suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture", zaključuje se.

Nakon javnog poziva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta od 11. oktobra 2021. za nagradu je dostavljeno devetnaest predloga.

"U skladu sa procedurom utvrđenom Poslovnikom o radu, Žiri je na užu listu izdvojio sledeća djela: „Luče u tami Crne Gore“ autora Milutina Mićovića; „Nedospev“ autora Bećira Vukovića; „Pepeo“ autora Radomira Uljarevića; „Krvava katedra“ autora Ilije Lakušića; „Ljepota robijanja“ autora Novice Đurića; „Vrijeme riječi: Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine“ autora Milice Kralj i Aleksandra Ćukovića i „Sirene za uzbunu“ autora Nikole Nikolića", kazali su iz MPNKS.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje biće uručena Milutinu Mićoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.