Lavrov: Nadam se da Bajdenova administracija neće pretvoriti Balkan u front protiv Rusije
Lavrov

Lavrov: Nadam se da Bajdenova administracija neće pretvoriti Balkan u front protiv Rusije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija očekuje da će administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena imati dovoljno političke volje i razuma da Balkan ne pretvori u još jedan front antiruske konfrontacije.

Lavrov je u intervjuu sarajevskom listu Oslobođenje, ocijenio da će, u suprotnom, to imati katastrofalne posljedice po Evropu u cjelini.

Komentarišući tezu da je BiH „žrtva rusko-američke konfrontacije“, šef ruske diplomatije je istakao da Rusija svoje probleme ne rješava na račun bilo čijih interesa i da partnere ne stavlja pred apsolutno lažan izbor „ili sa nama ili protiv nas“, prenosi agencija TAS S.

Lavrov je istakao da je stav Moskve dobro poznat – regionalnim problemima su potrebna regionalna rješenja zasnovana na inkluzivnom dijalogu i uzimajući u obzir stavove svih zainteresovanih strana.

Dodao je da je Vašington u posljednje vrijeme izbjegavao da razgovara sa Rusijom ne samo o BiH, već i o Balkanu u cjelini.

Odgovarajući na pitanje šta je glavni interes Rusije na Balkanu, Lavrov je istakao da su to mir, bezbjednost i stabilnost u tom regionu.

„Nema potrebe da tražimo neki skriveni smisao u ruskoj politici. To je uzaludno. Sa svima sarađujemo na ravnopravnim, transparentnim osnovama, uz uzajamno uvažavanje, na principima međunarodnog prava, prije svega Povelje UN“, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, mit o „štetnom uticaju” Moskve je izmišljen, a promovišu ga, kako je rekao, „lokalni rusofobi“ da bi zatrovali atmosferu saradnje u regionu.

Lavrov je ocijenio da je stavljanje balkanskih država pred vještački izbor „ili Evropska unija ili Rusija“ kontraproduktivno i nepravedno i da izaziva nove linije podjela u regionu i ometa saradnju.

Ruski ministar spoljnih poslova smatra da se često namjerno ignoriše volja građana balkanskih država.

„Pogledajte do čega je to dovelo u Crnoj Gori, koja je bukvalno „uvučena“ u NATO, suprotno mišljenju većine. Zašto lomiti preko koljena i nasilno promovisati evroatlantsku agendu?“, upitao je Lavrov.

Dodao je da se svi dobro sjećaju šta je NATO radio u regionu 1990-ih godina i da će posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom osjećati još mnogo generacija lokalnog stanovništva.

Lavrov je ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da Moskva visoko cijeni strateško partnerstvo sa Beogradom i ulaže napore da svestrano unaprijedi bilateralne veze.

Ponovio je i da je stav Rusije o Kosovu dobro poznat i da Moskva podržava postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rješenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN.

Lavrov je istakao da to rješenje mora dobiti odobrenje Saveta bezbjednosti, jer je riječ o obezbjeđivanju međunarodnog mira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.