Šentop uz prisustvo Bečića položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici
Foto: Skupština CG

Šentop uz prisustvo Bečića položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop, koji je na poziv predsjednika Skupštine Alekse Bečića, boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, položio je, uz vojne počasti, vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Ceremonija polaganja vijenca jedna je u nizu aktivnosti organizovanih u čast predsjednika turskog Parlamenta i delegacije Velike narodne skupštine Republike Turske, čija posjeta Crnoj Gori i crnogorskom Parlamentu predstavlja potvrdu dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i doprinosi daljem jačanju međuparlamentarne saradnje, saopšteno je iz Skupštine.

Spomenik Partizanu - borcu je monumentalni spomen - kompleks na brdu Gorica u glavnom gradu Crne Gore. Izgradnja spomenika posvećenog palim borcima i narodnim herojima u Drugom svjetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi 1941 - 1945 godine otpočeta je na desetogodišnjicu Trinaestojulskog ustanka, 1951. godine. Spomenik je svečano otvoren 13. jula 1957. godine u čast proslave Dana ustanka naroda Crne Gore, koji je prvi u okupiranoj Evropi ustao protiv fašističkog zavojevača. Spomenik je autorski rad arhitekte Vojislava Đokića i vajara Draga Đurovića.

U kripti spomenika pohranjeni su posmrtni ostaci 97 boraca i narodnih heroja poginulih tokom NOR - a, a u centralnom dijelu kripte stoji natpis „Oni su voljeli slobodu više od života“. 

Vajar Drago Đurović je izradio ogromne skulpture dva borca - karijatide, koji se nalaze na ulazu u kriptu. Mauzolej, karijatide i cio spomenički kompleks izrađeni su od crnogorskog bijelog granita.

Spomenik je, iz više razloga, podignut na prepoznatljivom uzvišenju iznad grada. Antička tradicija podizanja spomen kompleksa, ali i mauzoleja na uzvišenju koje gleda naselje ima za cilj da spomenik bude vidljiv i prepoznatljiv. Takođe, podizanjem mauzoleja na uzvišenom mjestu daje se pijetet poginulima, a samim tim slavi i ideja za koju su dali život oni kojima je spomenik posvećen.

Ovaj spomen kompleks je od svog otvaranja do danas, naročito u periodu socijalizma u Crnoj Gori, bio centralno mjesto obilježavanja državnih praznika od strane državnih zvaničnika, ali i stranih delegacija. Mauzolej je bio simbol Titograda i nalazio se na grbu grada.

Inače, u NOB-u je od 1941. do 1945. godine svoj život na oltar slobode položilo 6 780 boraca iz Crne Gore, a 7 479 kćeri i sinova crnogorskog naroda ubili su okupatori i kolaboracionisti.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop boravio je juče u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a dočekan je uz najveće državne počasti.

Tokom posjete održan je sastanak predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa, a zatim i sastanak delegacija dva parlamenta. Takođe, predsjednici parlamenata Crne Gore i Turske potpisali su sporazum o međuparlamentarnoj saradnji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.