Prvi SMS na svijetu prodat za više od 100.000 eura na aukciji u Parizu: Evo kako je glasio
Prvi SMS

Prvi SMS na svijetu prodat za više od 100.000 eura na aukciji u Parizu: Evo kako je glasio

Inženjer Vodafona Nil Papvort poslao je SMS sa svog računara menadžeru u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji ga je primio na svoj „Orbitel“ telefon od dva kilograma – sličan stonom telefonu.

Prva ikad poslata tekstualna poruka sa natpisom „Srećan Božić" prodata je za 107.000 eura (121.000 dolara) kao na aukcijskoj kući u Parizu.

smsprodaja

Tekst, koji je poslat 3. decembra 1992. godine, stavila je na aukciju britanska telekomunikaciona kompanija Vodafon.

Prodaja nematerijalnih dobara nije legalna u Francuskoj, pa je aukcijska kuća upakovala tekstualnu poruku u digitalni okvir, na kojem je prikazan kod i komunikacioni protokol.

Kupac će dobiti repliku originalnog komunikacionog protokola kojim je poslana SMS poruka, a prihod će ići Agenciji Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.