Dodijeljene nagrade 'Božidar Milić'
Foto: UCG

Dodijeljene nagrade 'Božidar Milić'

Na otvaranju svečane ceremonije, koja je realizovana neposredno i onlajn, govorili su predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade, prof. dr Svetislav G. Popović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, te predsjednici Žirija za Nagradu po kategorijama: prof. Goran Vojvodić sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr.sc. Ljiljana Miletić Abramović i prof. mr Boris Koružnjak sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Prof. Milić je jedan od najznačajnijih crnogorskih arhitekata i urbanista druge polovine XX vijeka. Kao redovni profesor na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici Univerziteta Crne Gore, ostavio je podjednako snažan trag u svim oblastima u kojima je moguće sagledati njegov cjelokupni opus: u arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, zaštiti graditeljskog nasleđa i nadasve  u domenu pedagoškog rada. Voljeni profesor, uvažavani profesionalac i kolega, ostaće zapamćen kao čovjek dosljedan struci i putu trasiranom još od studentskih dana, koji je beskompromisno uvjek vodio samo do najkvalitetnijih rješenja i u cilju unaprijeđenja crnogorske arhitekture i urbanizama”. poručio je prof. dr. Svetislav G. Popović.

Nagrade i priznanja za 2021. godinu dodijeljene su u sve tri kategorije: Realizovano djelo, Kritičko-teorijski tekst i Studentski rad.

Nagrada u kategoriji REALIZOVANO DJELO pripala je arhitekti Ivanu Miloševiću, AIM Studio d.o.o., za projekat “Rekonstrukcija obalne zone u Sutomoru”. Iznoseći obrazloženje žirija, prof. Vojvodić, između ostalog, naveo je da je“crnogorski arhitektonski studio AIM  jednostavnim projektantsko dizajnerskim postupcima obuhvatio različite prostorno kulturološke nivoe, gdje primarna uloga šetališta, rive, ''lungo mare'' postaje novi / stari prostor javne scene koji u tradiciji mediteranskog načina života dobija karakter i ugođaj primjeren lokaciji, proporcijama mjesta, a ambijentalni doživljaj tvori simbioza dizajnerskih i prirodnih elemenata. Time su autori posebno doprinijeli očuvanju mediteranske graditeljske kulture, stvarajući kontinuitet koji idejno slijedi vrijednosti postojećeg građenog habitusa istovjetnog u čovjekomjernosti i u dijalogu sa okruženjem”.

Nagrada u kategoriji  KRITIČKO - TEORIJSKI TEKST pripala je arhitekti Slobodanu Bobu Mitroviću za knjigu   “Arhitekta Josip Slade Šilović, Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900”.

U ovoj kategoriji dodijeljeno je i posebno priznanje  MSc Sanji Savić za knjigu “Urbanistički razvoj Podgorice diskontinuitet veze grada sa rijekama”.

Nagradu u kategoriji STUDENTSKI RAD dobili su Mirko Popović i MSc Žaklina Nježić za projekat “Trg Golootočkih žrtava u Podgorici”. Interpretirajući obrazloženje Žirija, prof. Koružnjak je, između ostalog, naveo: “ Projekt studenata Žakline Nježić i Mirka Popovića jedno je osvježenje i veselje u svim segmentima arhitektonske discipline. Posebno treba istaknuti sveobuhvatni analitički pristup, programsku kompleksnost postojećih i predloženih novih urbanih i arhitektonskih sklopova, te jednostavnost i suzdržanost u oblikovanju prostorne cjeline Trga Golootočkih žrtava. Ne primjenjujući popularne trendove sveprisutne arhitektonske scenografije, formiranje nekih novih foruma ili agora na pozicijama koje to i nisu, autori nude odmjereno, iskreno i dugoročno rješenje u odnosu na postojeće strukture, prilagodljivo različitim scenarijima budućeg života i razvoja tog dijela Podgorice.

Uručena su i posebna priznanja za tri studentska rada sledećim autorima: Divna STANOVIĆ, Anđela Dragišić, Aleksandra Čobeljić  za projekat "Nexus"; Sara  Stojkanović  za projekat“ Dječije pozorište : generativni dizajn” i Ksenija  Rakočević, Sara  Perović,  Nađa  Milaš  za projekat   “Travel  Line”.

Nagrade su uručili ćerka Božidara Milića Vesna Lainović i prof. dr Svetislav G. Popović.

Dodijeljene  su zahvalnice brojnim partnerima i poštovaocima Nagrade Božidar Milić, među kojima su:  Univerzitetu Crne Gore (UCG), koja je uručena rektoru UCG prof. dr Vladimiru Božoviću,  Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koju je primio glavni državni arhitekta Mirko Žižić, te  Arhitektonskom fakultetu UCG, Mašinskom fakultetu UCG, Opštini Bar, Radio Televiziji Crne Gore, portalu Dan, kompaniji Čelebić, Knauf, INTERSERVICE CO, MSDuo, Europolis Plus, Dr Marti Vukotić Lazar i dr.

¨Prema Pravilniku o dodjeli Nagrade Božidar Milić, cilj dodjele Nagrade je da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva, urbanizma, prostornog planiranja, zaštite graditeljskog nasljeđa, kao i unapređenja nastave iz oblasti arhitekture i građevinarstva, gde se samim tim ustanovljavaju kriterijumi za njeno vrijednovanje u Crnoj Gori i na međunarodnom nivo.¨ navodi se u saopštenju.

Izložba će biti dostupna za sve zainteresovane posjetioce narednih sedam dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.