Pejović poručio Abazoviću: Trajno Vam se zabranjuje ulazak u pogone i sve fabrike Uniproma
Veselin Pejović

"Potpredsjednik Vlade da otkrije ko i kako mu je nudio 21 milion eura"

Pejović poručio Abazoviću: Trajno Vam se zabranjuje ulazak u pogone i sve fabrike Uniproma

Izvršni direktor kompanije Uniprom Veselin Pejović, poručio je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazovicu da mu se trajno zabranjuje ulazak u pogone i sve fabrike ovog privrednog društva dok ono postoji. On je istakao da trpi nazapamćen pritisak.

"Uporni nasrtaji Abazovića na naše privredno društvo i želja da mu nanesete štetu pred domaćom i stranom javnošću, kao i kod poslovnih partnera, u čemu djelimično i uspijeva, eskalirali su juče  pitanjem zašto sam otvarao firme u Velikoj Britaniji i pominjanjem ozbiljnog poslovnog čovjeka i stanovnika evropske zemlje, čime su grubo povrijeđena moralna prava pomenutog čovjeka", navodi se u reagovanju Pejovića.

Dodaje da se Unipromova proizvodnja aluminijuma kotira na berzi, sarađuje sa više od 30 inostranih kompanija na komercijalnoj osnovi.

Kako je vrijeme posebne međunarodne pažnje-kontrole za sve finasijske i robne transfere izuzetno važno, a berza ne trpi odlaganje u odlučivanju ponuda-tražnja Pejović navodi da su odlučili da posluju preko pravnog i fiskalnog sistema Velike Britanije.

"Zainteresovani partner za saradnju podrazumijeva i visok nivo poslovnog kredibiliteta. Kako privredno društvo iz Crne Gore nema instrumente  kojima može provjeriti o kakvom se partneru radi, najsigurnija zaštita je da se transferi odvijaju preko Velike Britanije. Naime, ako bi firma sa neke daleke destinacije, iz nepouzdanog i neuređenog poslovnog ambijenta, iskazala zainteresovanost za poslovanje, uslov Uniproma je da se kompletna transakcija obavlja preko Velike Britanije, zbog čega uvijek imamo i registrovanu firmu sa kojom partner može da uđe u poslovni odnos  i preko takve "zajedničke“ firme izvrši plaćanje i preuzimanje robe ili primi uplatu i isporuči robu", pojasnio je Pejvoić.

Dodaje da ukoliko novoregistrovane firme ne bi imale prometa za godinu dana, one se automatski gase bez materijalno pravnih posjledica.

"Sve ovo je Vama dobro poznato, a u svakom slučaju, zbog funkcije na kojoj se nalazite i aparata kojim upravljate, jednostavno je za provjeriti što Vi ne radite, ali vrlo vješto želite da kreirate sumnje u javnosti i ostavite Uniprom pod hipotekom da je kompanija koja se bavi sumnjivim poslovima i transakcijama", izričit je Pejović.

"A sada o Milanu Sekaniću: Riječ je o poslovnom čovjeku sa prostora EX Jugoslavije koji 40 godina posluje sa svojom firmom u trgovini metalima, a sa sjedištem u Londonu. Nakon ulaska u KAP komercijala KAP-a ga je preporučila kao jednog od najtačnijih u poslovanju sa KAP-om, tako smo se i upoznali i nastavili izuzetnu saradnju. Ugrožavati moralna prava ovog čovjeka, koji ima tako dugogodišnju karijeru, jednako je sramno, kao i čitava ova hajka koju vodite", naglasio je Pejović u reagovanju.

Za 40 godina rada sa Unipromom ostvario je kako ističe direktne efekte za budžet preko 10 milijardi, a u čitavom poslovanju praćen je od poslovnih banaka sa besprekornim porijeklom kapitala. Nikada dužan porez, nikada nikom zarada nije isplaćena osim preko računa i plaćenim svim doprinosima.

"A šta ste Vi uradili otkako ste došli na poziciju na kojoj ste danas? Kada ste tako velika moralna gromada, spremna da i stanovnike Velike Britanije stavljate na metu osude, molim vas da budete pošteni i da date odgovore građanima na sledeća pitanja:

1. Kada ćete da prestanete da urušavate poslovni ambijent u CG i  kada ćete prestati da nanosite štetu našoj  firmi?

2.  Kada ćete saopštiti ko Vam je nudio 21 milion eura i kako Vam je prišao taj ponuđac smatrajući da za tu cijenu može promijeniti Vaš politički stav, preko koje destinacije?

3.  O čemu ste razgovarali sa jednim poslovnim čovjekom, značajnim investitorom u Crnoj Gori koju je napustio nakon vašeg dolaska na funkciju, za vrijeme Vašeg boravka u Dubaiju i na upriličenom sastanku unaprijed dogovorenom a održanom u poznatom restoranu tog grada?", upitao je Abazović

Kako je kraj poslovne godine a gasi proizvodnju Pejović ističe da ima puno problema koje sami rješavaju, kako sa partnerima tako i zaposlenim radnicima i tehnološko-proizvodnim linijama koje se zaustavljaju posle 50 godina.

"Prekinuću na neko vrijeme komunikaciju sa Vama uz saopštenje odluke koju sam donio a to je da Vam se trajno zabranjuje ulazak u pogone i sve fabrike ovog privrednog društva dok ono postoji", poručio je Pejović.

Na kraju, očekuje da Abazović saopšti i rezultate pretraga koje obavljaju državni organi, na šta ih je podstakao i "neprekidno ih huška u nadi da će pronaći manjkavosti u poslovanju koje bi opravdali: neistine, insinuacije, nedorečenosti i loše namjere sa strane potpredsjednika Vlade Crne Gore.

Poručuje da je ovo nazapamćen pritisak na jednog privrednika koji nije zabilježen u istoriji jedne zemlje koja pretenduje da bude demokratska.

"Ukoliko ste izostavili neki od državnih organa i nijeste ga stavili u svrhu Vaše zlobe, sujete i mržnje, prekontrolišite da li su svi okupljeni na tom zadatku i dopunite kako bi Vaš angažman bio cjelovit, sa konačnom verzijom koja će Vas predstaviti ili kao kredibilnu i istinitu javnu ličnost ili kao čovjeka koji, kao što mi mislimo, podmeće, urušava, nanosi štetu a zaboravlja da time i samog sebe stavlja na nivo društvenih vrijednosti koje je rezervisano samo za prezir. Ja ću svoja prava moralna i svaka druga prava potražiti tamo gdje im je mjesto, u međunarodnom sistemu pravne zaštite", zaključio je Pejović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.