Crnogorski PEN centar

PEN centar reagovao na gašenje časopisa Ars

"Ministarstvo prosvjete jednogodišnjim djelovanjem pokazalo dosljednost uništavanja crnogorske kulture i identiteta"

Ukupnim svojim jednogodišnjim radom aktuelno čelništvo Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta pokazalo je da je posvećeno dosljednom uništenju crnogorske prosvjete, nauke, kulture i sporta. Posljednji javni istup ministarke Bratić, pored izvjesnog odsustva elementarne lične kulture i stila, karakterisao je na javnoj sceni rijetko viđen izliv mržnje, netrpeljivosti, revanšizma i kulturrasizma, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

"Nastojeći da se javnosti prikaže kao neko ko ne podliježe revanšističkim praksama, ministarka Bratić navela je kao primjer da su na konkursu MPNKS za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti kulture podržani projekti OKF-a i FCJK-a, ustanova prema kojima ni uza sav napor nije u stanju da prikrije otvorenu mržnju i odijum"; kazuje se u saopštenju.

Ono što kako navode ministarka nije saopštila, a postalo je jasno iz docnijega saopštenja Uprave FCJK, je da odobrena sredstva za projekte FCJK koji su kandidovani na konkursu početkom godine, a potom i na ponovljenom konkursu tokom ljeta, ne mogu biti zakonito retroaktivno utrošena, zbog čega je Uprava FCJK odbila potpisati ugovor o sufinansiranju s MPNKS.

"Ministarka je, istovremeno, vidno uznemirena na sjednici Odbora za prosvjetu Skupštine Crne Gore uglednog crnogorskog pisca i izdavača, vlasnika OKF-a, Milorada Popovića pominjala koristeći pogrdni nadimak i obmanjujući javnost o navodno izdašnoj podršci OKF-u za izdavačku djelatnost. Od javnosti je, međutim, sakrila podatak da su odobrena sredstva za izdavaštvo i književno prevodilaštvo OKF-a u ogromnoj nesrazmjeri s brojem planiranih izdanja, a sakrila je i činjenicu da je prvi put na konkursu za sufinansiranje Ministarstva renomirani časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars uskraćen za finansijsku podršku", pojasnili su iz PEN centra.

Podsjećaju da je riječ o časopisu koji je utemeljen još 1986. godine, da je do danas izašlo oko 200 brojeva, da je riječ o časopisu koji slovi za jedan od najznačajnijih regionalnih časopisa za književnost, kao i da je u ovih 35 godina imao misiju promocije crnogorske književnosti i povezivanja s književnostima i kulturama iz regiona i Evrope, te ističu da su očigledne šovinističke i diskriminatorne namjere MPNKS s ciljem onemogućavanja njegova daljeg izlaženja.

"Da ne može biti riječi o slučajnom previdu, već da je po srijedi direktni obračun s jednim od prepoznatljivih simbola savremenog crnogorskog kulturnog identiteta, potvrđuju kako javni nastupi ministarke Bratić, tako i haranga koja se od početka godine s adrese MPNKS vodi protiv Milorada Popovića i OKF-a, a čiji je cilj pokušaj diskreditacije jednoga od najznačajnijih živih crnogorskih pisaca, čime bi se i izdavačka kuća na čijem je čelu onemogućila da i dalje uspješno radi na misiji promocije crnogorske književnosti i kulture. Diskriminatorski i šovinistički postupci MPNKS i ministarke Bratić prema OKF-u i Miloradu Popoviću bjelodana su potvrda da je agenda aktuelne crnogorske vlasti razgradnja crnogorske kulture i gašenje svih segmenata crnogorske kulturne i nacionalne prepoznatljivosti, što je samo prvi korak ka ostvarenju plana asimilacije Crnogoraca i uništenja Države Crne Gore kao sekularnog, građanskog i multikulturnog društva", zaključili su iz Crnogorskog PEN centra i dodali da će nastaviti da ukazuju "na očigledne šovinističke i diskriminatorske prakse aktuelne vlasti te da o njima izvještava relevantne međunarodne adrese".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.