Novoizabrani predsjednik Čilea Boric hrvatskog porijekla
Gabriel Boric, Foto: Getty images

Novoizabrani predsjednik Čilea Boric hrvatskog porijekla

Ljevičarski političar hrvatskih korijena Gabriel Boric postao je u nedelju najmlađi predsjednik Čilea, pobedivši u do kraja neizvjesnoj trci kandidata krajnje desnice Hozea Antonija Kasta, na izborima koji predstavljaju vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji.

U centru Santjaga njegove pristalice su klicale, međusobno se grlile i mahale zastavama s Boricevim likom, kao i duginim zastavama LGBT grupa koje su podržale njegovu socijalno inkluzivnu politiku i planove za reviziju čileanskog tržišno orijentiranog ekonomskog modela.

Tokom svog pobjedničkog govora Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra.

Takođe je rekao da će se suprotstaviti rudarskim projektima koji “uništavaju” prirodu, među kojima je i kontroverzni projekt Dominga vrijedan 2,5 milijardi dolara koji uključuje rudarenje gvožđa, bakra i zlata.

“Uništavajući naš svijet uništavamo i sebe. Ne želimo više ‘žrtvovanih zona’, ne želimo projekte koji uništavaju našu zemlju, naše zajednice, i to naglašavamo u ovom slučaju koji je postao simboličan: Ne Domingi!”, rekao je Boric. Taj projekt bi trebalo da bude pokrenut nedaleko od prirodnih rezervata oko 500 kilometara sjeverno od glavnog grada Santijaga.

Nakon više od 99 posto prebrojanih glasačkih listića, Boric (35), koji vodi lijevu koaliciju s Komunističkom strankom, imao je 55,86 posto glasova, u poređenju s 44,14 posto koliko je dobio njegov rival, krajnji desničar Hose Antonio Kast, koji je priznao poraz.

“Upravo sam razgovarao s Boricom i čestitao mu na njegovom velikom uspjehu”, napisao je Kast na Twitteru.

“Od danas, on je izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje naše poštovanje i konstruktivnu suradnju. Čile uvek na prvome mjestu”, dodao je.

Gabriel Boric, poslanik od 2014., čelnik široke leve koalicije, predstavljao se kao kandidat koji će sprovesti promjene i politički nasljednik pokreta iz 2019. za više socijalne pravde u zemlji s najvećim nejednakostima unutar Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD). Kast je za sebe rekao da je kandidat “reda, pravde i sigurnosti” koji žali za vremenom vojne diktature Augusta Pinočea.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.