Prijestonica Cetinje: Raditi u interesu svih građana, partijske interese ostaviti po strani
Prijestonica Cetinje

"Predlogom budžeta se grubo krše prava Prijestonice"

Prijestonica Cetinje: Raditi u interesu svih građana, partijske interese ostaviti po strani

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću u kojem ih upozorava da se predlogom kapitalnog budžeta za narednu godinu grubo krše prava Prijestonice Cetinje, koja joj pripadaju shodno zakonu.

Iz Prijestonice Cetinje navode da su već godinu u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i sa Upravom javnih radova vezano za sve aspekte kapitalnog budžeta koji joj po osnovu Zakona o Prijestonici pripada.

"Kašćelan je u pismu posebno ukazao na to da se Prijedlogom kapitalnog Budžeta nameću  Prijestonici, kao i prošle godine, obaveze koje nije preuzela Ugovorom o izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju. Naime, Prijedlogom Zakona o budžetu za 2022. godinu, na Programu 15 030 - Industrijski i regionalni razvoj, odnosno u Potprogramu 15 030 K01 – Razvojni projekti Prijestonice Cetinje, za izgradnju fudbalskog stadiona na Cetinju opredijeljen je iznos od 2.234.000,00 eura, što nije u skladu sa Ugovorom o realizaciji projekta "Izgradnja fudbalskog stadiona na Cetinju“, broj 01-031/14-1557 od 26. 12. 2014. godine, i Anexom I Ugovora broj 01-361/17-856 od 07. 08. 2017. godine, potpisanog između Vlade Crne Gore, Prijestonice Cetinje i Fudbalskog saveza Crne Gore", pojašnjava se u saopštenju.

Kašćelan je više puta u pisanoj i neposrednoj komunikaciji saopštio predstavnicima Vlade da Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2022. godinu nijesu predviđena sredstva za
fudbalski stadion, već da su opredijeljena ovogodišnjim (shodno Ugovoru)  i da su ispunjeni svi uslovi za njihovo namjensko trošnje.

Ovaj stav Kašćelan je kako se navodi predočio i članovima Senata na sjednici na kojoj je usvojen Program razvoja za 2022. godinu.

U pismu premijeru i ministru finansija Kašćelan je naveo i da Prijedlogom kapitalnog Budžeta nije opredijeljen iznos sredstava koji omogućuje realizaciju projekata iz Programa razvoja za 2022. godinu, jer je opredijeljen iznos 3.9 miliona eura.

Kašćelan je od premijera Krivokapića i ministra Spajića zatražio da se izvrši korekcija i izmijeni pozicija 15 030 K01 - Razvojni projekti Prijestonice Cetinje prema Zakonu o Prijestonici i opredijeli 7 miliona eura, saglasno Programu razvoja koji je usvojio Senat Prijestonice, u kojem uz ministra Spajića sjede još dva člana Vlade.

Podsjetili su i da se pitanjem budžeta lokalnih uprava za 2022. godinu bavila i Zajednica opština Crne Gore, u kojoj Prijestonica Cetinje aktivno učestvuje, a koja je na više sastanaka sa različitim akterima, pa i sa ministrom Spaićem, pokretala ovo značajno pitanje za lokalne samouprave.

Dodatno sa sadržajem pisma, Kašćelan je upoznao i Klub poslanika Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, kako bi se i sa tog nivoa pokušalo uticati na donosioce odluka da izvrše intervencije na kapitalni budžet prije donošenja konačne odluke.

"Još jednom apelujemo na sve političke aktere na lokalnom i nacionalnom nivou da ostave po strani pojedinačne partijske interese prilikom odlučivanja o pitanjima koja se tiču građana, te da uvijek zajedno, sinergijski, djelujemo i  radimo u opštem interesu.  Ovo je posebno važno za lokalne sredine, u kojima se svi politički akteri bave istim lokalnim temama koje se tiču svih građana", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.