Nestao ribolovac u moru kod Valdanosa
Ilustracija

Nestao ribolovac u moru kod Valdanosa

Pomorsko operativi centar UPSUL, sinoć u 19 i 15 sati je primio informaciju da se jedan pecaroš predveče otisnuo na more u uvali Kruče kod Starog Ulcinja, a da je porodica izgubila svaki kontakt sa njim. Kako su saopštili, ustanovljeno je da se radi o starijoj osobi, koja je upravljala sa malim čamcem od tri metra.

Vremenski uslovi nijesu bili povoljni, jer je duvao jak sjevero-istočni vjetar koji je na momente dostizao udare i do 40 čvorova.

"Operateri na POC su odmah putem VTMIS radarskog sistema pokušali da detektuju mali čamac ali nije bila vidljiva ni jedna radarska meta. U isto vrijeme odmah je isplovio spasilački čamac SAR-5 sa spasiocima i pripadnikom Sektora granične policije Bar", saopšteno je iz Pomorskog operativnog centra.

"Sama pretraga se odvijala od uvale Utjeha do uvale Valdanos sa termalnim kamerama i noćnim dvogledima, ali uslijed veoma loših vremenskih uslova akcija je bila prekinuta oko 22:00 časova. Paralelno sa SAR akcijom kontaktiran je MUP CB Bar da preko baznih stanica detektuje zadnju poziciju nestalog pecaroša“, navode iz Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama.

Takođe, koordinisanom akciji su bili uključeni MUP OKC 112 i NCC Podgorica, gdje su preduzete aktivnosti na angažovanju FRONTEX helihopetara iz Italije, koji se nije uspio do sada da poleti zbog jakih udara sjevernog vjetra.

"Danas u ranim jutarnjim časovima i pored jačanja sjevernog vjetra se nastavila akcija potrage za nestalim pecarošem, kada je angažovan ronilac UPSUL, gdje je urađen zaron na kamenitom istočnom djelu uvale Kruče, a nakon dobijanja podataka sa baznih stanica mobilnih operatera“, dodaju oni.

Međutim, kako navode, nakon skoro dva sata ronjenja na dubini od 10-15 metara nije se mogla nastaviti pretraga zbog izuzetne zamućenosti morske vode zbog uticaja većih talasa i morskih struja.

Akcija je trenutno obustavljena uz angažovanje ronilaca iz Bijele, čiji je zaron sa specijalnom opremom za te namjeneplaniran sjutra ujutro, a kada se očekuju povoljnije vremenske prilike i bistija voda.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama će preko Pomorsko operativnog centra i dalje će pokušavati sa svim nadležnim organima da koordinira i traga na nestalom osobom do njenog pronalaženja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.