Demokrate podnijele amandman za produženje Opšteg kolektivnog ugovora
Demokrate Crne Gore

Demokrate podnijele amandman za produženje Opšteg kolektivnog ugovora

Poslanici Demokrata podnjeli su amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji je u skupštinskoj proceduri, kojim se produžava trajanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) do 31. decembra naredne godine.

"Imajući u vidu zahtjev Saveza sindikata Crne Gore da se kroz izmjene Zakona o radu između ostalog produži trajanje Opšteg kolektivnog ugovora koji ističe 31. decembra 2021. godine, usljed čijeg bi neproduženja desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju zaključene granske kolektivne ugovore ostali bez brojnih prava iz radnog odnosa, čime bi nastupile štetne posljedice po zaposlene, poslanici Demokrata su podnjeli Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu, koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri", obrazložili su svoju odluku.

S obzirom da je 27. oktobra 2021. godine Skupština Crne Gore obaviještena da je došlo do zastoja u pregovorima između socijalnih partnera o tekstu novog Opšteg kolektivnog ugovora, a imajući u vidu da važeći ističe 31.12.2021. godine, u Demokratama smatraju opravdanim izjavu Generalnog sekretar Saveza sindikata Dušana Zarubice, koji je kazao je da ukoliko se važenje Opšteg kolektivnog ugovora ne produži, već u januaru bi imali desetine hiljada radnika koji ne bi mogli da dobiju nakanadu mimo osnovne zarade, kao što su naknade za prekovremeni rad i dežurstva dok bi, neprodužavanjem trajanja Opšteg kolektivnog ugovora bili u situaciji da radnici izgube najveći dio osnovnih radničkih prava.

Ovim amandmanom se produžava trajanje Opšteg kolektivnog ugovora do 31. decembra 2022. godine, čime će se garantovati zaštita prava iz radnog odnosa naših radnika, kojima su denecijama unazad svjesno narušavana osnovna prava.

"Time je ispunjen zahtjev Saveza sindikata Crne Gore i u potpunosti uvažena njihova Inicijativa za izmjene Zakona o radu gdje se garantuje produženje trajanja OKU, sa čime se kao odgovorni politički subjekt slažemo, a sve u cilju zaštite  radnika u Crnoj Gori", zaključili su iz Demokratske Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.