Uljarević: Ova Vlada nije dobra, ne zaslužuje da preživi do kraja godine
Daliborka Uljarević, Foto: CGO

"Izazovno komentarisati lik i djelo Vesne Bratić"

Uljarević: Ova Vlada nije dobra, ne zaslužuje da preživi do kraja godine

Prošlogodišnji parlamentarni izbori su donijeli demokratsku smjenu loše vlasti na izborima, međutim, sada vidimo da ni ova vlast nije dobra i ne zaslužuje da dočeka kraj godine po svim kvalitativnim parametrima, ocijenila je izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Ona je u intervjuu za Dnevne kazala da je logično da se ne čekaju decenije kao ranije nego da se demokratski princip smjenjivosti vlasti primjenjuje češće dok ne dođemo do neke odgovorne i stručne strukture.

"Da ova Vlada ne zaslužuje da opstane misle i građani i građanke, pa ostaje da vidimo koliko će to obavezivati poslanike i da li će javni interes staviti iznad partijskih nadgornjavanja", kaže Uljarević.

Ona smatra da je politička sitaucija u zemlji više nego neizvjesna.

Komentarišući predstojeće glasanje za inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi,  Uljarević ističe da kada bi sudili po onom što su javni izrazi nezadovoljstva radom ove Vlade, izglasavanje nepovjerenja toj Vladi bi imalo ubjedljivu većinu i u partijama koje čine aktuelnu parlamentarnu većinu, i u onima koji su u opoziciji.

"Međutim, mi smo svjedoci jedne neobičnosti u crnogorskom parlamentarnom životu koja svoj odraz ima u rovovskim ukopavanjima kad je riječ o glasanju za određena pitanja. Tako imate pristup određenih poslanika ili poslaničkih klubova da ne glasaju za neku inicijativu samo zato što je predlaže neka druga grupacija, iako su suštinski saglasni sa njom", ocijenila je Uljarević za Dnevne.

Kako je kazala, političke krize nijesu neobične ni za razvijene demokratske države, međutim u tim uređenim sistemima te političke krize najčešće ne utiču na svakodnevni život građana i građanki, čak i kad nešto duže traju.

"U Crnoj Gori svjedočimo složenoj i trajućoj političkoj krizi, koju uokviruju slabe i najčešće nefunkcionalne institucije, pa su posljedice osjetne i vrlo štetne", napominje Uljarević.

To, kako podjeća, potvrđuju i nalazi posljednjeg CG pulsa, zajedničke inicijative CGO-a i Damara, koji ukazuju da dominanta većina građana i građanki (56.3%) situaciju u zemlji ocjenjuje vrlo zabrinjavajućom, naspram petine (20.3%) koja vidi neki oblik razvoja, i sedmine (14.4%) koja procjenjuje da je stanje stabilno.

"Dodatno, vrlo je opominjući podatak i da skoro polovina (49.2%) smatra da se Crna Gora kreće u pogrešnom smjeru, dok je nešto malo više od trećine (35%) stava da je taj pravac dobar. Sve to prati značajna etnička podijeljenost u procjeni nekih ključnih pitanja, breme koje unosi pandemija, izazovna ekonomska situacija, uz latentno do otvoreniju tenzičnu atmosferu",dodaje Uljarević.

Ona smatra da je ovakvo stanje toksično za proces demokratizacije i evropeizacije, napominjući i da je neodrživo.

"Vjerujem da ćemo brzo vidjeti određene promjene", kaže ona.

Postoje dvije opcije

Ukoliko Vlada padne postoje dvije opcije – jednostavnija i komplikovanija, smatra Uljarević.

"Jednostavna opcija bili bi izbori kao prirodan i najpošteniji način izlaska iz političke krize. Druga je formiranje određene, vremenski kratko oročene, manjinske vlade koja bi radila na snižavanju nivoa tenzija u društvu, stabilizaciji prilika i usmjeravanju sistema da funkcionalno servisno djeluje do sljedećih izbora", ocijenila je direktorica CGO.

U slučaju, kako kaže, da ova Vlada preživi, nastaviće se prolongiranje njenog pada, ali i produbljivanje političke i društvene krize.

Komentarišući najavu DF-a da će inicirati skraćenje mandata Skupštini, Uljarevć kaže da je ova koalicija, kao najjači politički subjekt u parlamentarnoj većini, u proteklih godinu dana najvjerovatnije najviše i izgubila davajući podršku ovoj Vladi.

"Ova posljednja najava DF-a samo potvrđuje da i oni žele da uskrate podršku Vladi, ali i da ih je zatekla inicijativa opozicije i da računaju da sa izborima mogu imati manji rizik", smatra Uljarević.

Dodaje i da sa druge strane, niko ne može da podrži povratak korumpiranih elemenata starog sistema, što zahtijeva i dosta kadroskih pročišćenja u opoziciji.

Dodaje i da su zapadni parneri bili jasni u izrazu da je ova Vlada podbacila, kako u ispunjavanju reformske agende tako i generalno u reformskim zahvatima.

"Vidimo da neki izražavaju i bojazan u dijelu privrženosti evropskom putu ove Vlade", ističe ona.

Izazov je ozbiljno komentarisati lik i djelo Bratić

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić oštro je kritikovala istraživanja CGO-a o povjerenju građana Vladi Crne Gore, a Uljarević prozvala da je nekompetentna da daje bilo kakve ocjene.

Izazov je, kaže Uljarević, komentarisati ozbiljno lik i djelo ministarke Bratić i njene oscilacije u odnosima.

"Ona je, na primjer, bila puna pohvala na moj rad i učinke CGO-a dok smo kritikovali njene prethodnike, a onda nastupa sa prizemnim uvredama, komentarima i prijetnjama kad se na isti način osvrnemo na njen rad", kaže Uljarević portal Dnevne.

To, kaže, dosta govori o stepenu njene političke kulture, ali i onog ko je takvu drži u ovoj Vladi jer time, između ostalog, ugrožava imidž čitave Vlade.

Komentari

Komentara: (1)

Misell

12. 12. 2021 - 06:56

Ova Vlada nije dobra, ne zaslužuje da preživi do kraja godine, recenica je koja oslikava pravo, pravcato stanje !!!
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.