Crnogorsku digitalnu kovid potvrdu prihvataju samo četiri zemlje EU
Ilustracija

Uz pasoš potreban i papir da ste vakcinisani Fajzerom ili AstraZenekom

Crnogorsku digitalnu kovid potvrdu prihvataju samo četiri zemlje EU

Kada je krajem jula u Crnoj Gori najavljeno uvođenje nacionalne digitalne kovid potvrde generalni direktor Direktorata za javno zdravlje Aleksandar Sekulić optimistički je najavio da će naredni korak, faza njenog povezivanja sa Evropskom digitalnom potvrdom, biti završena za nekoliko sedmica.

Međutim, ni poslije četiri mjeseca Crna Gora nije na spisku 25 zemalja čiji digitalni sertifikati imaju jednak tretman i automatsko prepoznavanje u Evropskoj uniji kao evropska digitalna kovid potvrda.

“Postupak uvođenja dokumenta EU digitalne kovid potvrde zahtijeva od države da se ispune formalni i tehnički preduslovi, kako bi država mogla početi sa izdavanjem potvrda koje su interoperabilne sa svim drugim državama ovog EU projekta “, kazao je Sekulić na konferenciji za novinare 27. jula najavljujući da će sve biti gotovo za nekoliko sedmica.

Ova prognoza je već u drugoj polovini avgusta preinačena, a javnost je saznala da će proces ipak potrajati nekoliko mjeseci umjesto nekoliko sedmica. Glavna pregovaračica sa Briselom Zorka Kordić tada je kazala da Ministarstvo zdravlja predano radi na obezbjeđivanju svih preduslova kako bi Crna Gora u narednim mjesecima pristupila tom mehanizmu.

Na konferenciji za novinare održanoj 26. novembra ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je saopštila da je Crna Gora kao država sve obaveze u pogledu implementacije automatskog prepoznavanja crnogorske kovid potvrde u EU ispunila.

“Ostatak procedure zavisi od UNDP-a i konekcije sa EU i očekuje se veoma brzo “, kazala je ministarka i izrazila očekivanje da će „javnost do kraja godine biti obaviještena o finalizaciji ovog procesa“.

Sistemu EU digitalnog kovid sertifikata od zemalja Zapadnog Balkana prva je pristupila Sjeverna Makedonija 19. novembra, a u narednih desetak dana EU je priznala sertifikate i Albaniji i Srbiji, ali i Gruziji, Moldaviji i Novom Zelandu.

Prema podacima sa sajta Evropske komisije, EU trenutno automatski prepoznaje i prihvata digitalne sertifikate iz 25 zemalja van Unije i to su Albanija, Andora, Jermenija, Švajcarska, El Salvador, Farska Ostrva, Gruzija, Izrael, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Maroko, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Panama, San Marino, Srbija, Singapur, Togo, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Vatikan.

Prema trenutnom pristupu Evropske unije, putnici iz zemalja koje ne pripadaju ovom savezu, a koji su u potpunosti vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA)od kojih su kod nas dostupne Astra Zeneka i Fajzer, u EU mogu da putuju iz bilo kojeg razloga.

Takođe, kako se navodi na sajtu, države članice mogu pojedinačno odlučiti da dozvole ulazak i putnicima koji su imunizovani i vakcinama koje su kompletirale proces za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije.

Kada je riječ o dokazivanju vakcinalnog statusa za one koji putuju iz zemalja koje nijesu članice EU, države članice, navodi se, mogu prihvatati dokaz iz tih zemalja koji sadrže neophodne podatke, identifikaciju osobe, tip primljene vakcine i datum vakcinacije, pod uslovom da je moguće verifikovati autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

Na kraju, kako se navodi na sajtu Evropske komisije, država članica EU može na zahtjev izdati Evropski digitalni kovid sertifikat osobi koja nije iz EU, pod uslovom da su predstavljenisvi pouzdani dokazi o vakcinaciji, ali nije obavezna da to i uradi.

Crnogorsku digitalnu potvrdu, prema posljednjim dostupnim podacima iz crnogorskog zdravstvenog sistema, trenutno prihvataju četiri države članice EU- Hrvatska, Slovenija, Francuska i Irska.

Takođe, sa digitalnim sertifikatom Crnogorci mogu putovati i u Andoru, Monako, Sjevernu Makedoniju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Island, Kinu, Kuvajt, Bahrein i Saudijsku Arabiju.

Ministarka zdravlja je na posljednjoj konferenciji za novinare, kada su predstavljane nove epidemiološke mjere, saopštila i da je donijeta odluka da će građani koji su vakcinisani Sinofarm, Sputnjik i Sinovak vakcinom, koje nije odobrila EMA, moći besplatno da urade PCR testiranje kako bi mogli putovati u zemlje EU, a u svjetlu činjenice da Institut za javno zdravlje Crne Gore od nedavno ima sertifikat o priznanju PCR testa u 165 država svijeta.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.