CDT: Blokada institucija koči borbu protiv korupcije
Milena Gvozdenović, Foto: CDT

CDT: Blokada institucija koči borbu protiv korupcije

Aktuelna blokada ključnih institucija u Crnoj Gori u velikoj razmjeri ograničila je rezultate nove vlasti u borbi protiv korupcije, kazala je zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović.

U susret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podsjetio je da je prilikom formiranja Vlade Crne Gore obećana bespoštedna borba protiv korupcije, ali, nažalost, u aktuelnom momentu institucionalne blokade, teško je zaključiti da li vlast može da sprovede svoje najave od prije godinu dana.

"Jasno je da se sve potrebne reforme ne mogu ostvariti preko noći, kao što se tako ne može ni iskorijeniti korupcija, ali treba biti svjestan da su određena zakonska rješenja donošena jednostrano zarad pojedinih političkih interesa, što svakako ne vodi ka održivosti i funkcionalnosti institucija koje treba da prevode društvo u borbi protiv korupcije", kazala je Gvozdenović.

Istakla je da su konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i dalje van domašaja institucija, a umjesto njih, kako je poručila, serviraju se kazne za neadekvatno ispunjavanje imovinskih kartona čije plaćanje većina javnih funkcionera u Crnoj Gori sebi može priuštiti bez ikakvih poteškoća.

"Promjena rukovodstva Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) donijela je sitne korake naprijed, ali ta institucija i dalje ne opravdava očekivanja i resurse uložene u nju.Svoju odgovornost u cijelom problemu ima i Skupština Crne Gore čiji poslanici imaju dužnost da odblokiraju institucije kako bi se reforme i borba protiv korupcije odvijale nesmetano. Građani i građanke Crne Gore i dalje, umjesto insistiranja na strategiji za borbu protiv korupcije, svjedoče kako partije konstantno daju prednost svojim interesima i umjesto predanog rada na iskorjenjivanju korupcije predano rade jedino na međusobnom optuživanju i ostvarivanju svojih ciljeva", kazala je.

Ističe da je nepotrebno naglašavati da su upravo reforme u ovoj oblasti ključ na daljem putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), odnosno izričit uslov za dalje napredovanje na njemu.

"Iako su sve političke i društvene snage u zemlji makar deklarativno saglasne da Evropa mora biti naš konačni cilj, pojedini tu riješenost ne pokazuju i na djelu. Naprotiv, češće na putu ka EU stavljaju 'klip u točkove'", navodi Gvozdenović.

CDT je pozvao Vladu i Skupštinu Crne Gore da odlučno krenu u reforme koje su prijeko potrebne cjelokupnom društvu, pokrenu dijalog kojim će deblokirati ključne pravosudne institucije i time omogućiti sprovođenje odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.