SZO: Vakcine bi trebalo da budu efikasne protiv omikron soja koronavirusa
ilustracija

SZO: Vakcine bi trebalo da budu efikasne protiv omikron soja koronavirusa

Postojeće vakcine protiv koronavirusa trebalo bi da ljude koji se zaraze omikron sojem zaštiti od težih oblika bolesti, naveo je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije Majk Rajan.

Prva laboratorijska analiza u Južnoj Africi pokazala je da vakcina kompanije Fajzer nije efikasna protiv omikron soja, međutim Rajan navodi da nema pokazatelja da vakcine slabije štite od tog novog soja nego od bilo kog drugog.

- Imamo vrlo efikasne vakcine za koje je dokazano da su efikasne protiv svih sojeva do sada, kada se radi o težem obliku i hospitalizaciji, pa nema razloga da neće biti tako i sa omikronom - rekao je Rajan, prenosi BBC.

On je dodao i da prve analize pokazuju da oblici bolesti nakon zaražavanja omikronom nijesu teži nego nakon zaražavanja delta sojem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.