Djeca obolijevaju od kovida četiri do pet puta češće nego ranije
Ilustracija

Djeca obolijevaju od kovida četiri do pet puta češće nego ranije

Dječiji kardiolog Igor Stefanović je izjavio da danas djeca obolijevaju od kovida-19 četiri do pet puta češće nego što je to bio slučaj ranije.

"Kliničke slike i dalje najčešće jesu blage, ali ima i težih formi infekcije. Djeca mogu obolijevati sa najčešće respiratornom simptomatologijom, ali kod djece se javlja i jedan poseban klinički entitet – multisistemski inflamatorni odgovor“, rekao je Stefanović gostujući u "Novom danu“ na N1 i dodaje da se on javlja obično do mjesec dana nakon akutne infekcije.

Multisistemski inflamatorni odgovor se prepoznaje, objašnjava Stefanović, po zahvaćenosti dva ili više organska sistema.

"Ta djeca su visoko febrilna dva ili više dana najčešće. Ta temperatura slabo reaguje na uobičajene antipiretike, djeca su letargična, malaksala, umorna, odbijaju obroke…“, navodi on.

Poruka roditeljima je da obrate pažnju na stanje svog djeteta iako je imalo blaži oblik kovida-19.

"Ako ima upornu temperaturu, često ta djeca imaju difuznu ospu po cijelom tijelu, imaju uvećane žlezde vrata, crvenilo usana i jezika…“, navodi on.

Za djecu koja prođu kroz blagu kliničku sliku ili su asimptomatska, važno je da prođe karantinski period i nakon toga mjesec dana poštede od aktivnosti.

Djeca koja se ozbiljno bave sportom zahtijevaju kardiološki pregled, dodaje Stefanović i ističe da ih treba postepeno vraćati u trenažni proces nakon preležanog kovida.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.