Spajić: Crna Gora nezaustavljivo ide putem Evrope – sad, neto dug - BDP kao u Njemačkoj i Austriji
Milojko Spajić

Spajić: Crna Gora nezaustavljivo ide putem Evrope – sad, neto dug - BDP kao u Njemačkoj i Austriji

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić poručio je da Crna Gora nezaustavljivo ide putem Evrope - sad, te da ovaj resor isključivo i samo rezultatima govori - da je vječna Crna Gora.

“Da smo vam prije godinu rekli da ćemo imati, najveći rast BDP-a, najmanji deficit u Evropi, dodatak za svu djecu do 6 godina, ispunjen plan prihoda sezone već nakon devet mjeseci, nivo duga/BDP kao Njemačka ili Austrija, ili najveći suficit u jednom mjesecu ikad - ne biste nam vjerovali. I ja razumijem to, dugo su vas lagali! Ne zaustavljamo se tu. Program Evropa Sad! podići će standard naših građana, smanjiti sivu ekonomiju, povećati atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije, dati jednake šanse svima za razvoj i pružiti mladima budućnost ovdje i sad”, rekao je ministar Spajić u poruci povodom godišinjice rada resora na čijem je čelu", kazao je Spajić. 

Spajić je poručio da će povjerenje u ovo Ministarstvo i Vladu obezbijediti minimalnu zaradu od 450 eura, prosječnu zaradu od 700 eura, najveće povećanje plata zdravstvenim radnicima ikad i to na fiskalno održiv način.

“Da ne zadužujemo našu djecu, već da ih razdužujemo, kao ove godine…”, dodao je Spajić.

Ministar je precizirao da je Crna Gora, za samo godinu rada resora finansija i socijalnog staranja i Vlade, od ivice bankrota i ekonomskog dna po padu od 15,3% dovedena do društva evropskih lidera po rastu ekonomije između 13 i 14 odsto.

“Dosadašnji rezultati dali su nam mogućnost da ponudimo istorijsku reformu na koju je Crna Gora čekala decenijama. “Evropa Sad! je održiv i realan program za bolji život u državi i predlog budžeta će podržati svako ko misli dobro građanima”, poručio je Spajić. 

U dosadašnjem radu kako navodi ostvareni su prihodi od oko 700 miliona eura od turističke sezone za 9 mjeseci umjesto za godinu, došlo je do smanjenja duga države i deficita budžeta za 10 mjeseci do jednog od najnižih u Evropi od 1,3 odsto BDP-a, mjesecima je ostvarivan suficit budžeta, finansijski je omogućeno uvođenje dodataka za svu djecu do šest godina. 

"Obezbijeđeno je, između ostalog, i finansiranje besplatnih udžbenika za sve osnovce, hedžing aranžman za zaštitu duga za auto-put od valutnog rizika sa uštedom od 4 miliona na prvoj rati otplate kineskog kredita, koliko se očekuje za narednu ratu, te povećana transparentnost javnih finansija. Uz objavljenu kompletnu dokumentaciju za emisiju euroobveznica i  dokumentacije za hedžing aranžman po zahtjevu, MFSS je uvelo mjesečnu objavu potrošnje iz državnog trezora, pored redovnih izvještaja, kao i donosilo rješenja o ukidanju određenog stepena tajnosti sa dokumentacije koja je u nadležnosti ovog resora", istakao je Spajić i zaključio da predstoji još mnogo posla u nastavku rada za uspostavljanje države socijalne pravde, a slijedi i penziona reforma za poboljšanje statusa penzionera, posebno sa najnižim primanjima. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.