Početak nove ere, Olaf Šolc je novi kancelar Njemačke
FOTO: AFP

Početak nove ere, Olaf Šolc je novi kancelar Njemačke

Šolc, tihi 63-godišnjak, doveo je socijaldemokrate do pobjede na izborima krajem septembra, pozicionirajući se kao kandidat za kontinuitet jer je igrao ključnu ulogu u vladi Merkel kao vicekancelar.

Olaf Šolc vodi tročlanu vladu, a dužnost preuzima od Angele Merkel nakon 16 godina na vlasti.

Njega je izglasao njemački parlament, gdje njegova koalicija ima značajnu većinu, piše BBC.

Nova vlada Šolca formirana je od njegove Socijaldemokratske stranke zajedno sa Zelenima i Slobodnim demokratima.

Primopredaja vlasti označava kraj 31-godišnje političke karijere Angele Merkel.

Dobio je ovacije nakon što ga je njemački parlament, Bundestag, podržao sa 395 glasova za i 306 protiv i on će sada otići kod predsjednika Frank-Valtera Steinmejera prije nego što se vrati u podne kako bi položio zakletvu, prenosi Avaz.

Od izbora njegova stranka radi sa Zelenima i poslovnim slobodnim demokratima na koalicionom sporazumu, koji je konačno potpisan u utorak. On bi trebao preuzeti dužnost od gospođe Merkel u 15 sati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.