Vanredno stanje na Havajima: Upozorenje na mećavu
Foto: Tanjug/AP

Vanredno stanje na Havajima: Upozorenje na mećavu

Od praznih obala plaže Vaikiki na Oahuu do sniježnog vrha najvišeg vrha Velikog ostrva, neobično jaka zimska oluja zahvatila je Havajska ostrva u utorak.

Oluja je povećala prijetnju od opasnih bujičnih poplava, klizišta i obaranja drveća.

Meteorolozi su upozorili da bi oluje sa grmljavinom, jakim vjetrovima i kiše mogle da potraju do srijede, a guverner Dejvid Ajdž (David Ige) je u ponedeljak uveče proglasio vanredno stanje za sva ostrva u državi. Upozorenje na mećavu za vikend izdato je za najviši vrh države, na Velikom ostrvu. Snijeg nije retkost na vrhu Mauna Kea, koji je visok više od 4.250 m. Posljednji put je upozorenje na mećavu na vrhu bilo 2018. Na samom vrhu nema stanovnika, ali postoje opservatorije i druge kancelarije u kojima rade zvaničnici.

Meteorološka služba je saopštila da ima izvještaja o snijegu od 20 cm na putu ispod vrha Mauna Kee, a zvaničnici rade na tome da stignu do vrha kako bi izveli dodatna mjerenja. Prognoza je bila stopa (33 cm) snijega na vrhu planine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.