Bajden i Putin: Razgovor visokog rizika

Bajden i Putin: Razgovor visokog rizika

Predsjednici SAD Džozef Bajden i Rusije Vladimir Putin počeli su danas razgovor ocijenjen kao sastanak "visokog rizika", jer Vašington želi da se izbjegne vojna eskalaciji u Ukrajini, dok Moskva namjerava da označi sopstvene strateške "crvene linije".

Razgovor predsjednika SAD i Rusije počeo je 15.07 h po srednje-evropskom vremenu, saopštila je Bijela kuća, dok je ruska televizija prenijela razmjenu ljubaznih pozdrava na početku sastanka.

Putin se nalazi u svojoj rezidenciji u Sočiju, dok se Bajden nalazi u jednoj prostoriji Bijele kuće nazvanoj "Situation Room", koja je zatvorena za medije. Bijela kuća nije prenijela fotografije sa početka sastanka.

Izbor Amerikanaca da sastanak bude u toj visoko obezbjeđenoj sobi, u kojoj američka izvršna vlast nadgleda osjetljive vojne intervencije, otkriva visok stepen napetosti u Vašingtonu, ocijenio je Frans Pres.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vježbi na Crnom moru, piše Beta, prenosi RTCG.

Bajden i Putin će pored Ukrajine razgovarati o strateškoj stabilnosti i kontroli nuklearnog naoružanja, sajber bezbjednosti i iranskom nuklearnom programu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.