Osnivanje državnog preduzeća „Crna Gora šume“ otvara mogućnost za veća ulaganja
Foto: Uprava za šume

Osnivanje državnog preduzeća „Crna Gora šume“ otvara mogućnost za veća ulaganja

Na Biotehničkom fakultetu u Podgorici upriličen je sastanak VD direktora Uprave za šume mr Srđana Pejovića i načelnice Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma Zehre Demić sa dekanicom prof. dr Božidarkom Marković, prodekanom za razvoj i saradnju sa privredom prof. dr Zoranom Jovovićem, kao i sa istraživačima iz Centra za šumarstvo Biotehničkog fakulteta, dr Jelenom Lazarević i mr Darkom Dubakom.

Glavna tema jučerašnjeg sastanka bila je potreba za unaprijeđenjem proizvodnje i sertifikacije sjemena šumskog drveća i unaprijeđenje rasadničke proizvodnje u šumarstvu.

Svjesni potrebe obnavljanja degradiranih šumskih ekosistema, melioracije sastojina ili staništa i pošumljavanja nakon sječa, učesnici sastanka su razmijenili mišljenja i iskustva o značaju proizvodnje sadnog materijala od lokalnog sjemena – koje vodi porjeklo iz šumskih sjemenskih sastojina sa područja Crne Gore.

¨Posebna važnost ovakvog sjemenskog materijala ogleda se u činjenici da takav materijal čuva genetičku strukturu prirodnih populacija šumskog drveća, čime se može obezbjediti njihovo dugoročno održanje. Iz tih razloga unaprijeđenje proizvodnje kvalitetnog sjemenskog materijala stabilnih svojstava mora biti budući primarni cilj i stručnih i naučnih krugova iz oblasti šumarstva Crne Gore.¨ saopšili su iz Uprave za šume.

Na sastanku je konstatovano da Uprava za šume posjeduje 16 registrovanih sjemenskih sastojina i dva rasadnika i to: Županica i Trebaljevo. Predstojeća reforma Uprave za šume i osnivanje državnog preduzeća „Crna Gora šume“navode otvoriće mogućnosti za veća ulaganja u ove aktivnosti i dozvoliti značajno veće izdvajanje finansijskih sredstava u ove svrhe, čime će se realizovati brojne djelatnosti,kako tvrde koje predstavljaju osnov uspješne proizvodnje, prometa i upotrebe kvalitetnog sjemenskog materijala.

Obzirom da je dosadašnja proizvodnja sadnica i sjemena iz domaće provinijencije pokazala punu opravdanost, kako navode, nakon reorganizacije je u planu i da se pokrene izvoz domaćeg sjemena, zbog čega je posebno neophodno da se sprovede i sertifikacija istog. U narednom periodu, u cilju razvoja sjemensko-rasadničke proizvodnje, a planiraju da se otvori i rasadnik za proizvodnju primorskih vrsta u Baru, obzirom da tamo Uprava za šume posjeduje određenu površinu za te namjene.  

Obzirom da je riječ o uspješnoj i dugogodišnjoj saradnji Uprave za šume Crne Gore i Centra za šumarstvo Biotehničkog fakulteta, na sastanku su usaglašene brojne aktivnosti koje će u narednom periodu biti preduzete na ovom polju i potvrđen je nastavak i intenziviranje saradnje, a sve u cilju dobrobiti za naše šume.- zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.