Analiza energetske efikasnosti na primjeru pljevaljskih domaćinstava:Najveće smanjenje potreba za energijom može se postići u objektima izgrađenim prije 1960. godine

Analiza energetske efikasnosti na primjeru pljevaljskih domaćinstava:Najveće smanjenje potreba za energijom može se postići u objektima izgrađenim prije 1960. godine

Energetska efikasnost dovodi do kreiranja ambijenta u kojem su potrebe za energijom u velikoj mjeri smanjene, stoga ona značajno doprinosi karbonskoj neutralnosti, smanjenju uticaja klimatskih promjena i kreiranju boljih životnih uslova građana navode iz Green Home-a. Ta organizacija uradila je analizu energetske efikasnosti na primjeru pljevaljskih domaćinstava,

Analiza energetske efikasnosti na primjeru pljevaljskih domaćinstava je dio jednogodišnjeg projekta „Čist vazduh za Crnu Goru“, čiji je glavni cilj ukazivanje na negativne posljedice koje sagorijevanje uglja prouzrokuje u životnoj sredini, važnost prelaska na obnovljive izvore energije zarad dugoročnog poboljšanja kvaliteta vazduha i života građana Pljevalja i to kroz proces podizanja svijesti građana o novim energetskim rješenjima i procesu pravedne tranzicije, ističu iz Green Home-a.

Analiza je, kako se navodi, obuhvatila individualne i kolektivne stambene objekte na teritoriji opštine Pljevlja, koji su izgrađeni u periodu prije 1960-te, između 1961.-2011. godine, kao i objekte izgrađene nakon 2011. godine. 

Podaci korišćeni za procjenu potencijala uštede energije u domaćinstvima i kasniju kvantifikaciju investicije za energetsku sanaciju objekata, dobijeni su od Ministarstva kapitalnih investicija i Opštine Pljevlja.

"Rezultati analize nedvosmisleno ukazuju na veliki potencija za uštedu energije. Najveće smanjenje potreba za energijom može se postići u objektima izgrađenim prije 1960. godine, i to čak u iznosu od 50 % (sa 479 na 231 kWh/m2). Za objekte izgrađene u periodu od 1961.-2011. godina, procijenjene uštede su na nivou od 43 %, dok za objekte građene nakon 2011. godine, potencijal uštede praktično i da ne postoji, uslijed već primjenjenih energetski efikasnih materijala u procesu izgradnje", saopštio je Green Home.

Činjenica da je u opštini Pljevlja, masovna izgradnja stambenog fonda vezana za period od 1960. -1990. godine,  ukazuje, istakli su,  na ogroman potencijal za smanjenje potrebe za energijom u slučaju rekonstrukcije ovih objekata u skladu sa mjerama energetske efikasnosti.

"Procijenjeni nivo investicije u mjere energetske efikasnosti za opštinu Pljevlja iznosi 42,1 miliona evra, što odgovara jediničnoj investiciji od 74,4 €/m2", saopštili su.

Energetska efikasnost dovodi, pojašnjavaju, do kreiranja ambijenta u kojem su potrebe za energijom u velikoj mjeri smanjene, stoga ona značajno doprinosi karbonskoj neutralnosti, smanjenju uticaja klimatskih promjena i kreiranju boljih životnih uslova građana.

"U cilju realizacije aktivnosti na energetskoj sanaciji objekata u Crnoj Gori, neophodno je intenzivarati aktivnosti na usklađivanju propisa i donošenju strateških dokumenata koje diktira Evropska Unija, kako bi stvorili pogodan ambijent za realizaciju budućih planova. Takođe, potrebno je uticati na lokalne samouprave, u dijelu poštovanja zakonskih obaveza koje proizilaze iz Zakona o efikasnom korišćenju energije, a vezane su za potrebu donošenja akcionih planova energetske efikasnosti na nivou opština, njihovoj primjeni i praćenju stepena realizacije . Sa druge strane, lokalne samouprave moraju ostvariti saradnju sa građanima u cilju podizanja svijesti o značaju i benefitima energetske efikasnosti.Na samom kraju, neophodno je osnažiti finansijsku podršku na nivou cijele države, kako bi šeme podrške za različite kategorije potrošača bile dostupne i usmjerene ka implementaciji mjera energetske efikasnosti i masovnijem korišćenju obnovljivih izvora energije", zaključuju iz Green Homea.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.