Borančić: Liberali u Skoplju o novom konceptu eurointegracija Zapadnog Balkana, Crna Gora već dugo stagnira

Borančić: Liberali u Skoplju o novom konceptu eurointegracija Zapadnog Balkana, Crna Gora već dugo stagnira

Regionalna konferencija ALDE saveza liberala Evrope na temu uspostavljanja drugačijeg i inovativnog koncepta za ubrzanje EU integracija regiona Zapadnog Balkana održana je u Skoplju. Na ovom međunarodnom susretu liberalnih lidera u ime Liberalne partije Crne Gore, učestvovao je Ammar Borančić portparol i član predsjedništva LP.

 Učestvovali su i predstavnici najviših institucija EU, Evropskog parlamenta, Komsije i država, a razgovaralo se o ključnim izazovima koje naše države imaju i konkretnim rješenjima u prevazilaženju i koncipiranju novog evropskog narativa.

Poručeno je da novi pristup u integraciji regiona u EU mora da uključuje, ne samo izgradnju jačih institucija i prihvatanje vrijednosti EU, već i političku i društvenu koherentnost i solidarnost kao preduslov za puno članstvo naših država u EU od kojeg će svako imati koristi i čije benefite će osjetiti svaki građanin. Otvoreno društvo kao alternativa nacionalizmu, čvrsto suprotstavljanje mržnji i šovinizmu, partnerstvo i dijalog umjesto tenzija i stalni napredak kao cilj predstavljeni su na ovom susretu - saopšteno je iz Liberalne partije.

Na skupu su govorili i Nikola Dimitrov vicepremijer Vlade Makedonije, Goran Milevski ministar lokalne samouprave Vlade Makedonije i lider LDP, Zdravko Počivalšek ministar ekonomije i razvoja Vlade Slovenije i lider vladajuće stranke SMC, kopredsjednik ALDE saveza liberala i poslanik EP Ilhan Kjučuk, Roman Jakič nekadašnji ministar odbrane Slovenije, Emil Kirjas iz Liberalne Internacionale, predstavnici Evropske komisije, lideri partija liberala regiona i Evrope i drugi.

Tokom konferencije održan je i redovni sastanak Upravnog odbora LIBSEEN mreže liberalnih partija Jugoistočne Evrope gdje je razgovarano o ukupnoj političkoj i društvenoj situaciji u državama regiona.

Iskazana je, kako se navodi, spremnost da se ključni izazovi predsatve i na sastanku sa ALDE savezom liberala Evrope i poslaničkoj grupi u Evropskom parlementu kako bi i međunarodna javnost i ključne institucije EU bile upoznate sa političkim dešavanjima i izazovima kako u Crnoj Gori, koja stagnira već godinu dana, tako i drugim državama regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.