Crna Gora se pridružila programu EU za istraživanje i inovacije Horizont Evropa

Crna Gora se pridružila programu EU za istraživanje i inovacije Horizont Evropa

Evropska komisija i Crna Gora potpisale su danas Sporazum o pridruživanju programu Horizont Evropa (2021-2027), koji inovatorima i istraživačima iz Crne Gore omogućava puno učešće u ovom evropskom programu vrijednom 95,5 milijardi eura, pod jednakim uslovima s korisnicima iz država članica EU.

 To će im, kako je saopšteno iz EU Info centra, omogućiti da razvijaju projekte i tehnologije, te sprovode istraživanja i aktivnosti koje će doprinijeti suočavanju s globalnim izazovima.

Učešće će, dodaje se,  takođe dodatno ojačati njihove kapacitete i podržati dalju integraciju Crne Gore u Evropski istraživački prostor.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa pozdravila je pristupanje Crne Gore programu Horizont Evropa za period 2021-2027, kao važan dan za crnogorske istraživače i inovatore.

Ona je podsjetila da je Crna Gora ranije imala koristi od programa EU za istraživanje i inovacije Horizont 2020, posebno u oblastima zdravstva i energetike.

„Program Horizont Evropa nudi izuzetne mogućnosti najblistavijim i najpredanijim talentima Crne Gore da aktivno učestvuju u nastojanjima istraživača i inovatora širom Evrope da se suoče sa globalnim izazovima, dok istovremeno pomaže u jačanju konkurentnosti i rasta“, kazala je ambasadorka EU.

Pored Crne Gore, danas su potpisani sporazumi o pridruživanju programu Horizont Evropa sa Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.

Marija Gabrijel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, koja je u ime Evropske unije potpisala sporazume o pridruživanju s pet partnera sa Zapadnog Balkana poželjela je dobrodošlicu Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u Horizont Evropa.

"Zajedničkim radom možemo privući investicije, razviti ljudski kapital, podržati start-apove i stvoriti potrebne uslove za rast. Sprovođenje Agende za Zapadni Balkan i učešće u Horizontu Evropa imaće veliki uticaj kako u regionu, tako i u cijeloj Evropi", kazala je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.