Standardi ljudskih prava moraju biti ujednačeni
Sa okruglog stola

Standardi ljudskih prava moraju biti ujednačeni

Standardi ljudskih prava na nivou Crne Gore moraju biti ujednačeni, bez obzira na organ koji ih primjenjuje, kazao je zaštitnik Siniša Bjeković na otvaranju okruglog stola „Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava u praktičnom smislu kod rada Ombudsmana“.

Okrugli sto za zaposlene u instituciji Zaštitnika i državne tužioce organizovao je AIRE Centar, uz podršku Britanske ambasade Podgorica.

Zaštitnik je ukazao na važnost međuinstitucionalne saradnje, kako bi se unaprijedila implementacija ljudskih prava, a izbjegla konfuzija i kolizija u tumačenju prava.

 „U više navrata je ocijenjeno da oblast ljudskih prava i sloboda traži jedinstvene, usaglašene i primjenjive standarde, koji se implementiraju na nivou cijele države, kako o tome ne bi bilo sporenja u unutrašnjem i međunarodnom pravnom potretku“, rekao je on.

Prema riječima Bjekovića, da bi se taj cilj postigao očigledno je potrebno približiti standarde širokom krugu pravnika profesionalaca i istovremeno postići cilj koji se ogleda u konzistentnoj i dosljednoj primjeni prava.

Kako je kazao, tokom rada na predmetima uočeno je da su brojne pritužbe podnijete na osnovu zahtjeva za ocjenom efikasnosti i djelotvornosti istrage, kada su u pitanju lica potencijalno oštećena krivičnim djelom, odnosno ograničenja koja se u vezi sa njima nameću licima pod tužilačkom istragom.

Istovremeno, takvi zahtjevi su često praćeni pritužbama na dužinu trajanja tužilačke istrage, zbog čega je prisustvo tužilaca na skupu bilo prilika da se razgovara i o tim pitanjima.

 „Osim očiglednog uticaja na podizanje nivoa administrativnih kapaciteta institucije, AIRE centar je izdavaštvom omogućio značajnu stručno-publicističku podršku u vidu priručnika koji se kontinuirano koriste u radu institucije prilikom zauzimanja stavova o pitanjima iz domena konvencijskog prava“, rekao je zaštitnik.

Smatra da su različite vrste obuka, skupova i stručne literature doprinijele poboljšanju sposobnosti službenika i nosilaca pravosudnih funkcija u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Podsjetio je da je AIRE razvio bazu podataka sa referentnim presudama ESLJP, prevedenim na balkanske jezike, koja se može naći na web stranici www.ehrdatabase.org.

Direktorica programa za Zapadni Balkan iz AIRE Centra, gđa Biljana Brajtvajt, ukazala je na neprocjenjivu važnost mandata Zaštitnika i vrijednosti koje štiti, uz ocjenu da je njena uloga u Crnoj Gori, ali i u širim okvirima sve vidljivija, da jača povjerenje javnosti i kvalitet odluka, posebno u primjeni međunarodnih standarda.

 „Za 18 godina rada institucije Zaštitnika, ona je postala prepoznata i priznata. U poslednje dvije godine, posebno je vidljiv napredak u pogledu kadrovskog jačanja, načina primjene standarda međunarodnih tijela, procenta okončanih predmeta kao i vidljivosti institucije na domaćem i međunarodnom planu“, ocijenila je ona.

Brajtvajt je podsjetila da na progres u radu ukazuju i izvještaj Evropske komisje, navodeći da zbog svega navedenog AIRE Centar planira nastavak saradnje i podrške instituciji Zaštitnika.

Na dvodnevnom skupu obrađeno je više tema relevantnih za rad institucija učesnica, među kojima su-miješanje države u ostvarivanje prava i sloboda, principi zakonitosti, legitimnosti i neophodnosti u demokratskom društvu kod ograničenja, struktura postupaka ispitivanja povrede prava i sloboda. Bivša pravnica u Sekretarijatu ESLJP, konsultatkinja za ljudska prava Bojana Bošković Husanović, govorila je o derogabilnim i nederogabilnim pravima kao i fakultatitvnim ograničenjima prava, a prvog dana skupa analiziran je i slučaj u predmetu ESLJP koji je obuhvatio povrede više prava.

Drugog dana, državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Lidija Vukčević, imala je predavanje o principima djelotvorne i efikasne tužilačke istrage i očuvanju njene tajnosti kao i privremenom oduzimanju imovine. Na seminaru su razmatrane i uloge tužilaca u imeplementaciji ESLJP, zaštiti od nasilja u porodici, odnos tužilaštva prema javnosti i nepristrasnost u postupanju, o čemu je govorio bivši tužilac VDT-a Veselin Vučković.

Održavanje skupa je podržala britanska vlada, a predstavlja rezultat programskih napora u unapređenju vladavine prava u Crnoj Gori i regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.