Krivokapić: Aktuelna Vlada jedna od najuspješnijih u istoriji, dajemo umijeće, znanje i žrtvu

"Ova Vlada ne uzima, već daje ono što može- znanje, umijeće i žrtvu u svakodnevnom radu", saopštio je premijer Zdravko Krivokapić povodom obilježavanja prve godine rada 42. Vlade.

On je istakao da kao Vlada nude programe za boljitak Crne Gore.

"Poruka ove Vlade je jasna- pametno, održivo, inkluzivno- za boljitak Crne Gore", napisao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da će aktuelna Vlada Crne Gore ostati upamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore.

"Moja obaveza je da krenem od onoga što smo zatekli - bezakonje, tiha opstrukcija, od zarobljene države još zarobljenije pravosuđe, na svakom koraku dokaze nepotizma, praznu kasu i vični koji nas danas kritikuju ostavili su nas bez jednog jedinog ugovora za nabavku vakcina. Tvrdim vam da će ova Vlada ostati upamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji. Desila se prva smjena vlasti od 45. godine. Ta smjenjivost je prourokovala najvažniji element ovih dešavanja, a to je sloboda. Za razliku od prošlog vremena nema više progonjenih. Skup znanja, umijeća rezultirao je najvažnijim - domaćinskim rezultatom" ,rekao je Krivokapić.

Premijer je istakao da nema političkog resetovanja u Crnoj Gori.

Prva prelomna tačka i izazov nove Vlade bio je, kako je rekao, zatečena prazna kasa.

"Imali smo težak zadatak da projektujemo ono što je realno - da će u budžetu biti 65 odsto sredstava u odnosu na 2019. godinu koja je bila najbolja turistička godina. I kada smo predali budžet, svi su tražili zakonske i pravne osnove da to bojkotuju. Da nije bilo takvog budžeta mi danas ne bi sjedjeli ovdje", naglasio je Krivokapić.

Drugi prelomni trenutak, kako je rekao, desio se u martu kada su odlučili da, kao jedina država koja ne vodi monetarnu politiku, uravnoteže ekonomiju i zdravlje.

"Iako smo imali jasne instrukcije Instituta za javno zdravlje, ali bez ikakvog pogleda šta će biti poslije toga. Odlučili smo se da kontrolom i sprovođenjem mjera ne uništimo mikro i mala preduzeća. Da smo to tada uradili danas pola tih preduzeća ne bi bilo u životu. Od prvog trenutka krenulki smo u rješavanje gorućeg problema - bitka za zdravlje je bitka za sve nas. U nedostatku vakcina, svaki naš trenutak koristili smo da obezbijedimo po pravilima, a ne po mjerama dogovora vakcine", naglasio je Krivokapić.

Ako bi, kako kaže, spojili projekciju budžeta i zdravstvene situacije, rezultat je 700 miliona prihoda za devet mjeseci, što je, ističe, pet puta više nego 2019. godine.

Istakao je i da se Vlada zaduživala samo kad je morala.

Govorio je i o dva krizna trenutka, a jedan od njih je odluka da se poštuje sporazum potpisan 8. septembra prošle godine.

"Tada prilikom teške odluke da Vlada bude jasna, precizna i predvidiva opredijeli smo se da Tužilački savjet ima preporuke Venecijanske komisije, pa onda da se krene u donošenje zakona o Tužilačkom savjetu. Sada se vidi koliko je politička igra prisutna u tome. Jer matematički to ne zavisi od jednog čovjeka, ali nedostatak političke volje je uslovio da se ovaj problem riješi" kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, najteži trenutak zatečenog stanja je auto-put.

"Trenutak kada morate donijeti odluku da potpišete aneks 6 u vrlo specifičnoj situaciji i sa teškim pregovaračima. Tada smo se opredijeli da vrijeme završetka auto-puta bude 30. novembar, a da naknadno dođe do poravnanja", rekao je Krivokapić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.