Zeleni u Njemačkoj odobrili koaliciju, Olaf Šolc u srijedu postaje kancelar
Olaf Šolc

Zeleni u Njemačkoj odobrili koaliciju, Olaf Šolc u srijedu postaje kancelar

Njemačka ekološka stranka Zeleni saopštila je da je njeno članstvo odobrilo koalicioni sporazum o formiranju nove vlade, čime je otvoren put izboru socijaldemokrate Olafa Šolca za kancelara.

Izjašnjavanje članova Zelenih bilo je posljednja prepreka formiranju vlade, koju će uz tu stranku činiti i Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), i protržišna, liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP).

Zeleni su jedina od tri partije nove parlamentarne većine čije je cjelokupno članstvo moglo da glasa o koalicionom sporazumu.

Kopredsjednici Zelenih, Robert Habek (Habeck) i Analena Berbok (Annalena Baerbock), objavili su da je sporazum podržalo 86 odsto glasalih.

"Ulazimo u snažnu novu vladu, sa veoma jakim i raznovrsnim kabinetom, uz snažnu podršku na glasanju“, rekla je Berbok, buduća šefica diplomatije.

Organi SPD i FDP su tokom vikenda ubedljivom većinom podržali sporazum o formiranju takozvane "semafor“ koalicije, nazvane po bojama koje se koriste za označavanje tri stranke (crveno-žuto-zeleno).

Šolc u srijedu treba da bude izabran za kancelara, čime će biti okončana 16-godišnja vladavina Angele Merkel.

Za izbor vlade je potrebno da glasa najmanje 369 od 736 poslanika Bundestaga, a nova vladajuća koalicija ima 416 mandata u parlamentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.