Ilustracija

Ruski naučnici potvrdili

"Antitijela delta soja ne štite od omikrona i obratno"

Antitijela koja se razvijaju nakon preležane infekcije delta sojem koronavirusa možda ne daju zaštitu na omikron soj, i obrnuto, rekao je danas generalni direktor ruskog DNKOM centra za molekularne genetičke studije Andrej Isajev za TASS.

"Veliki broj mutacija znači da se virion ovog soja strukturalno razlikuje od viriona drugih sojeva - imaju različiti spajk protein. Zato antitijela kod osoba koje su preležale ranije sojeve, ne mogu da ''podupru'' i omikron soj. To znači da ne postoji ukršten imunitet između omikrona i ostalih sojeva. Stoga, antitijela koja su se razvila posle preležanog omikrona neće čovjeka zaštititi od delte, a to važi u oba smjera. Dakle, kovid se deli na dvije ''populacije'': kovid-D i kovid-O, kako je jedan poznati biolog tačno napisao", rekao je Isajev.

Viron predstavlja stabilnu infektivnu viralnu česticu koja je oslobođena iz ćelije i sposobna je da inficira druge ćelije istog tipa.

On je, takođe, dodao da zbog velikog broja mutacija kod omikrona, teško je predvidjeti kako će se ponašati ubuduće.

"Ovaj fenomen je potpuno nov", dodao je ruski ekspert.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.