U prethodne dvije nedelje šest napada na policajce
Uprava policije Crne Gore

Uprava policije objavila

U prethodne dvije nedelje šest napada na policajce

Uprava policije ukazuje na kako navode učestale napada na policijske službenike koji su se dogodili u prethodnom periodu, a koji su u demokratskim društvima nedopustivi.

Jasno je poručuju da su napadači pojedinci, skloni vršenju krivičnih djela i prekršaja, ali u svakom slučaju pozvali su na primjereno i ponašanje u skladu sa zakonom u kontaktima sa policijom, imajući u vidu da je policijskim službenicima, prilikom obavljanja poslova i zadataka, dobrobit građana na prvom mjestu.

Ovo je kako dodaju prepoznato i u istraživanjima javnog mijenja kada je u pitanju povjerenje građanki i građana Crne Gore u policiju.

"Samo u posljednje dvije sedmice registrovano je šest napada na ovlašćene policijske službenike koji su obavljali redovne poslove i zadatke shodno zakonskim ovlašćenjima. U ovim napadima jedan policijski službenik zadobio je teške tjelesne povrede, dok je u jednom slučaju lice izvršilo napad na policajca opasnim oruđem prilikom čega je ovaj službenik takođe povrijeđen", saopštili su iz UP-a.

Pozvali su na poštovanje zakona ali i tužilaštvo i sudstvo da preduzmu efikasnije mjere na zaštiti integriteta policijskih službenika prilikom odlučivanja i odmjeravanja kazni napadačima, u skladu sa propisanim zakonskim rješenjima i rasponima kazni.

"Dužnost je svih nadležnih organa u sistemu krivično – pravne zaštite da preduzmu odlučne aktivnosti u primjeni zakona, radi efikasnije zaštite policijskih službenika. Ovo posebno ako se ima u vidu da su licima za koja je dokazano da su izvršila napad na policijske službenika u prethodom periodu u nemalom broju slučajeva izricane uslovne kazne ili kazne zatvora ispod zakonskog minimuma, odnosno da je nemali broj njih samo prekršajno kažnjen", ističe se u saopštenju UP-a.

Poručuju da bi kazne protiv lica koja napadaju policijske službenike prilikom obavljanja radnih zadataka trebalo da budu strožije, posebno prema povratnicima.

"Imajući u vidu nezamjenjivu ulogu koju zakonito postupanje policije ima za dobrobit cjelokupnog društva, te smatrajući neophodnim da se policijskim službenicima obezbijede neophodni uslovi za nesmetano djelovanje, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije će se i dalje zalagati za efikasniju i primjerenu zaštitu policijskih službenika prilikom profesionalnog obavljanja povjerenih poslova i zadataka, koje policijski službenici obavljaju u službi i zaštiti građana uz profesionalnu trpeljivost", naglašava se u saopštenju.

Međutim, zaključuju da je potrebno praviti razliku između onoga što je profesionalna trpeljivost službenika Uprave policije i onoga što je obaveza zaštite digniteta policijske profesije, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.