Studenti protiv zatvaranja Pravnog fakulteta u Bijelom Polju
Pravni fakultet u Bijelom Polju

Program predložen od strane dekanice Spajić

Studenti protiv zatvaranja Pravnog fakulteta u Bijelom Polju

Pravni fakultet Univerziteta iz Podgorice predložio je ukidanje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju i pored peticije koju je potpisalo oko 600 studenata sa sjevera Crne Gore, koja je dostavljena Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, navodeći kao glavni razlog nedostatak visokoobrazovnih ustanova na sjeveru Crne Gore.

To je predviđeno predlogom programa razvoja Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore za period 2022. do 2025. godine, koji je predložila novoizabrana dekanka Aneta Spaić.

Ona je u obrazloženju navela da odjeljenje Pravnog fakluteta u Bijelom Polju, na osnovu odluke Vijeća Pravnog fakulteta, već dvije generacije unazad ne upisuje prvu godinu studija uz projekciju i plan zatvaranja ovog odjeljenja i upućivanja preostalog broja studenata na Pravni fakultet u Podgorici.

”Vodeći računa o razlozima neodrživosti: kontinuirano lošoj strukturi upisanih studenata, od kojih značajan broj uopšte nije iz Bijelog Polja, niti područja koja gravitiraju ovoj opštini, sveukupno malo interesovanja za upis u BIjelom Polju manifestovano je popunjavanjem oglašenih dvadeset mjesta tek u trećem upisnom roku, ekonomsku neisplativnost, preopterećenost nastavnika angažovanjem na ovom odjeljenju, zaključeno je da studiranje na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju ne ispunjava svoju prethodno saopštenu misiju, te da ga je, shodno tome, potrebno i sasvim napustiti”, navodi se Programu za razvoj Pravnog fakulteta za mandatni period 2022-2025.

Kako prenosi portal sjevrcg.me, Bjelopoljka Amina Šabanović, jedna od potpisnica i organizatora peticije protiv zatvaranja fakulteta kazala je da su, pored Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, peticiju dostavili i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću, Pravnom faklutetu i profesorici Aneti Spaić.

”Tražili smo od njih da prime predstavnike studenata sa sjevera Crne Gore, ali nas niko do sada nije pozvao, niti primio, osim što smo dobili obavještenje iz Skupštine Crne Gore, da su obaviješteni o našem zahtjevu”, kazala je ona.

Šabanović navodi da je Pravni fakultet u Bijelom Polju imao dovoljno upisa, ali da je Spaić kazala da je to skupa igračka.

”Razgovarali smo sa mnogim mladim ljudima u Bijelom Polju koji su planirali da upišu Pravni fakultet u Bijelom Polju i veliki broj njih je bio zainteresovan da upiše odmah po završenoj maturi i svi su bili iz Bijelog Polja i drugih opština sa sjevera Crne Gore, ali nažalost, nikoga to u Podgorici ne interesuje, a na šta ukazuje i to da nas čak nisu ni pozvali da nas saslučaju, kazala je Šabanović”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.