Bošnjačka stranka: Godinu dana rada Vlade obilježili politički revanšizam i marginalizacija manjinskih naroda
Bošnjačka stranka

"Naš put ka EU skoro zaustavljen"

Bošnjačka stranka: Godinu dana rada Vlade obilježili politički revanšizam i marginalizacija manjinskih naroda

Godina rada Vlade Crne Gore obilježena je političkim revanšizmom i marginalizacijom manjinskih naroda, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Navode da rezultati Vlade, godinu nakon što je izabrana, pokazuju da Crna Gora bilježi stagnaciju na putu demokratizacije društva i da su izostali konkretni učinci u brojnim oblastima.

"Aktuelna Vlada se dominantno bavila revanšizmom prema političkim neistomišljenicima, gdje su, nažalost, u prvom redu, pripadnici manje brojnih naroda targetirani kao oni koje je prvo trebalo 'očistiti' iz institucija sistema", saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Prethodnih 365 dana, kako su kazali, Crna Gora je prešla put od sekularne i građanske države, zemlje u kojoj su manjinski narodi bili ravnopravni sa drugim narodima, do činjinice da su danas sekularni i građanski koncept ozbiljno uzdrmani, a da su manjinski narodi isključeni iz procesa odlučivanja.

"Aktuelna Vlada biće upamćena kao prva u višepartijskom sistemu Crne Gore, koja na pozicijama ministara nije delegirala ni jednog predstavnika iz redova Bošnjaka ili Albanaca. Nažalost, ovo je Vlada čiji je ministar javno negirao genocid u Srebrenici i na taj način svjetskoj javnosti poslao poruku da je Crna Gora država koja ne poštuje međunarodne ugovore i presude”, saopšteno je iz BS-a.

Od faktora stabilnosti u regionu, lidera u evropskim integracijama, za samo godinu dana, Crna Gora je, podsjećaju, izgubila povjerenje kredibilnih svjetskih partnera.

“Naš EU proces je skoro pa zaustavljen, što je jasno potvrdio i posljednji Izvještaj o napretku. Iako smo članica NATO-a, što je bio naš dugogodišnji vanjski prioritet, za prethodnih godinu dana izgubili smo povjerenje ključnih partnera, koje smo stvarali godinama”, saopštio je BS.

Godina rada Vlade, kako su rekli, ostaće upamćena i po nezapamćenom partijskom zapošljavanju.

“Na sve one propuste, na koje je aktuelna većina ukazivala dok je bila opozicija, a tiču se partijskog zapošljavanja, za samo godinu dana ih je pogazila, na način što svjedočimo raznim namještanjima “po dubini”. Kompetencije i stručnost u drugom su planu, partijska pripadnost je ključ koji otvara vrata državne uprave. Posebno zabrinjava što su na odgovornih pozicijama u sistemu postavljene osobe sa šovinističkim stavovima, što dodatno urušava sistem vrijednosti. Sistem obrazovanja je doživio pravo “etničko čišćenje”, što je neprihvatljivo sa stanovišta građanskog koncepta Crne Gore. Ovo je još jedan pokazatelj da aktuelna Vlada nije opravdala očekivanja građana”, novode u BS.

Za godinu dana enormno je povećan broj nezaposlenih, dok se, kazali su, bilježi snažan rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

“Nema ozbiljnih investicija ni u najavi. S druge strane, maćehinski odnos prema sjeveru Crne Gore, posebno prema opštinama gdje žive Bošnjaci, govori nam da ova Vlada osim što kadriranje vrši po etničkom ključu, na sličan način planira i budžete za razvoj opština. Vlada je krenula i u obračun sa našom dijasporom – segmentom koji je neraskidivi dio društvenog bića Crne Gore”, saopštio je BS.

Loše upravljanje epidemijom sa 2.322 smrtna ishoda, pokazuje da je Crna Gora, ukazali su iz BS-a, u svjetskom vrhu po smrtnosti od koronavirusa.

“Jedinstveni smo u svijetu jer imamo premijera koji govori o poštovanju mjera, a odbija da se vakciniše. Paradoks koji pokazuje kako funkcionišu stvari u Vladi Crne Gore. Odnosi među konstituentima vlasti, nefunkcionisanje sistema, blokada institucija, samo su neki od primjera izgbubljene godine za građane Crne Gore. Zato je važno mandate vratiti građanima. Izbori su jedini način da Crna Gora dobije novu, kompetentnu, građansku, multietničku Vladu, koja će biti servis svih građana”, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.