Đoković ne može sve sam: Srbija ispala u polufinalu Dejvis kupa, Hrvatska ide na Njemačku za
Novak Đoković, Foto: Getty images

Đoković ne može sve sam: Srbija ispala u polufinalu Dejvis kupa, Hrvatska ide na Njemačku za "salataru"

Teniska reprezentacija Srbije neće igrati finale Dejvis kupa, pošto je sa 2-1 poražena od selekcije Hrvatske u polufinalu. U odlučujućem meču dublova Mate Pavić i Nikola Mektić bili su bolji od Novaka Đokovića i Filipa Krajinovića 7:5, 6:1.

U prvom meču dana Borna Gojo je pobijedio Dušana Lajovića 4:6, 6:3, 6:2, a onda je Novak Đoković savladao Marina Čilića 6:4, 6:2.

Bio je ovo treći međusobni duel dvije selekcije i prva pobjeda Hrvatske.

Hrvatska će četvrti put igrati u finalu, a boriće se za treću titulu u Dejvis kupu. U drugom polufinalu snage će odmjeriti reprezentacije Njemačke i Rusije. Taj duel je na programu u subotu.

O plasmanu u finale odlučivao je duel dublova. Pred početak meča saopšteno je da će Filip Krajinović igrati umjesto Nikole Ćaćića.

Hrvati, najbolji dubl svijeta, napali su na samom startu, pa su imali četiri brejk lopte u drugom gemu. Ipak, odlično je servirao Đoković, pa je izvukao srpski tim iz neprijatne situacije. Ponovo su Mektić i Pavić zaprijetili u osmom gemu, ali su tada servisi Krajinovića bili odlični u ključnom momentu.

Imao je srpski tim 30:0 u 12. gemu, ali su Hrvati došli do brejk lopte. Mektić je posle velike borbe poentirao i donio set svom timu.

U drugom setu već je bilo očigledno da srpski dubl nije uigran, falilo je malo odlučnosti, što su Hrvati iskoristili i napravili dva vezana brejka.

Imali su Krajinović i Đoković prvu brejk loptu na meču u sedmom gemu, ali nisu dali hrvatski reprezentativci. Brzo su došli do meč lopte, a onda i velike pobjede.

Đoković je pobijedio Čilića sa 6:4, 6:2. Prvi reket svijeta je ostvario 19. uzastopnu pobjedu u singlu u reprezentativnom takmičenju, a odigrao je nekoliko fantastičnih poena u duelu sa najboljim hrvatskim igračem.

Već na početku se razvila borba, obojica su propustili po dvije brejk šanse u uvodnim gemovima. Polako je podizao nivo igre Novak, pa je u devetom gemu stigao do prednosti. Imao je Čilić u tom gemu 40:0, ali je Đoković potpuno dominirao u nastavku, primorao je rivala na nekoliko grešaka. Nije odustajao ni Hrvat, ali je propustio nove četiri brejk lopte, i Novak je poveo u setovima.

U nastavku je Đoković bio znatno bolji, agresivniji, odigrao je i nekoliko fantastičnih poena. Uz dva rana brejka je prvi reket svijeta poveo 4:1. Imao je Čilić ponovo prilike da vrati izgubljeno, u šestom i osmom gemu, ali mu nije dozvolio Srbin. Završio je Novak posao u dva seta.

Gojo je sa 4:6, 6:3, 6:2 savladao Lajovića. Gojo je 279. na planeti, ali blista u prestižnom takmičenju. U pobjedi Hrvatske protiv Italije bio je bolji od Sonega, a ranije je savladao i Popirina protiv Australije. Sada je savladao i mnogo bolje rangiranog Lajovića.

Loše je Lajović počeo meč protiv Goja. Hrvat je poveo 4:2, imao je 40:0 u sedmom gemu. Ipak, srpski teniser je preuzeo inicijativu, odigrao fantastično u nastavku i dobio prvi set.

Nije odustajao 279. teniser svijeta, pa je sa 3:0 počeo drugi set. Iako se Lajović vratio i smanjio na 3:2, odmah je novi brejk napravio Hrvat i to uz duplu servis grešku srpskog reprezentativca. Ta razlika bila je dovoljna da izjednači u setovima.

U odlučujućem setu je Gojo diktirao ritam. Motivisan je bio Hrvat, spreman za svaki udarac, pa je poveo 4:0, a onda lako priveo meč kraju.

Sport klub

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.