Rok upotrebe Fajzerovih vakcina produžen za tri mjeseca
ilustracija

Rok upotrebe Fajzerovih vakcina produžen za tri mjeseca

Rok upotrebe Fajzerovih vakcina Komirnati (Comirnaty) protiv Kovida-19 produžen je sa šest na devet mjeseci, saopšteno je iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED). Kako navode to je urađenom nakon što je ispitivanjima i sprovedenim studijama stabilnosti dokazano da je kvalitet vakcine odgovarajući ne samo u roku od šest mjeseci, kako je prvobitno ustanovljeno, već u roku od devet mjeseci od datuma proizvodnje.

"Ova izmjena je procijenjena i odobrena od strane Instituta za ljekove i medicinska sredstva u toku postupka izdavanja dozvole za lijek. Na osnovu dostavljene dokumentacije sačinjen je i odobren Sažetak karakteristika lijeka vakcine Comirnaty, a koji sadrži informaciju da je odobreni rok trajanja 9 mjeseci", stoji u saopštenju CInMED-a, prenosi RTCG:

Navode da je ova izmjena informacija dostupna na sajtu Instituta za ljekove i medicinska sredstva od 29. septembra, te da su je prenijeli mediji.

Zdravstveni radnici su o izmjeni dužine roka trajanja, dodaju, informisani i putem "Pisma zdravstvenim radnicima", kako bi se izbjegla zabuna zbog roka trajanja koji je prethodno odštampan na pakovanju vakcine, a koji se odnosio na prvobitno važeći rok.

Pismo zdravstvenim radnicima dostupno je na i na portalu CInMED-a, kao i Sažetak karakteristika lijeka i Uputstvo za pacijenta, a u skladu sa uobičajenom praksom kako u EU, tako i u Crnoj Gori, dodaju iz Instituta.

"Navedena izmjena u pogledu roka trajanja implementirana je i u dozvoli za stavljanje ovog lijeka u promet (i u EU tako i u Crnoj Gori), te se može zaključiti da se odnosi na sve serije lijeka (uključujući i serije koje se u ovom momentu primjenjuju u Crnoj Gori). Napominjemo da je uobičajeni postupak da se sa novim saznanjima o lijeku kroz njegovu primjenu ili dalja ispitivanja, dobijene informacije unose u postojeću dozvolu za lijek, uključujući i rok upotrebe – postupak izmjena i/ili dopuna dozvole za lijek (varijacije)", saopštili su iz Instituta za ljekove.

Produženje roka upotrebe za dodatna tri mjeseca, kako su pojasnili, može se retroaktivno primijeniti na bočice koje su proizvedene i prije odobrenja ove izmjene.

"Bočice kojima rok upotrebe ističe u periodu od juna 2021. do marta 2022. godine mogu se koristiti još tri mjeseca nakon isteka datuma koji je odštampan na pakovanju, pod uslovom da se čuvaju na temperaturi od -90 °C do -60 °C", dodaju iz CInMED-a.

Novi, ažurirani datumi isteka roka upotrebe su prikazani u nastavku:

Odštampani rok upotrebe --- Novi rok upotrebe

Jun 2021. → Septembar 2021.
Jul 2021. → Oktobar 2021.
Avgust 2021. → Novembar 2021.
Septembar 2021. → Decembar 2021.
Oktobar 2021. → Januar 2022.
Novembar 2021. → Februar 2022.
Decembar 2021. → Mart 2022.
Januar 2022. → April 2022.
Februar 2022. → Maj 2022.
Mart 2022. → Jun 2022.

Pored toga, bočice proizvedene poslije marta 2022. godine već će imati odštampan rok upotrebe od devet mjeseci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.