Pejović: Politika urušavanja, devastacije i uzurpacija mojkovačkih šuma mora biti prošlost
Foto: Uprava za šume

Pejović: Politika urušavanja, devastacije i uzurpacija mojkovačkih šuma mora biti prošlost

VD direktora Uprave za šume, mr Srđan Pejović danas je boravio u posjeti Područnoj jedinici Mojkovac, gdje ga je o zabrinjavajućem stanju u ovoj Područnoj jedinici informisao novoimenovani šef, Nikola Mešter.

Na sastanku je konstatovano da se ova Područna jedinica posljednjih godina suočava sa brojnim ozbiljnim problemima, posebno ukoliko se ima u vidu činjenica da je već duži period funkcionisala bez šefa, koji bi upravljao i organizovao rad zaposlenih. Analizom poslovnih knjiga evidentan je dugogodišnji, nedomaćinski odnos prema državnom resursu u ovoj Područnoj jedinici, ne samo od strane prethodnog menadžmenta i pojedinih zaposlenih, već i od strane drugih institucija, kao i fizičkih lica, što je rezultirao katastrofalnim stanjem u svim segmentima poslovanja, a posebno zabrinjavajućim stanjem mojkovačkih šuma.

¨Novoizabrani šef Nikola Mešter ukazao je direktoru na najsvježije probleme koji su ga dočekali odmah po imenovanju, a posebno na aktuelni problem u GJ „Lepenac-Palješka Gora“, a koji se odnosi na nestanak drvne mase koja je posječena u svrhu radova na putu Mojkovac – Lubnice. Ono što je nakon analize predmetne dokumentacije utvrđeno jeste da je sva predmetna drvna zapremina bila redovno doznačena, međutim prilikom sklapanja Ugovora između Vlade Crne Gore i izvođača radova došlo je do krupne greške, pa tom drvnom masom niko nije zadužen, zbog čega je ona ostavljena pored puta da propada i trune. Iako je postojao način da se ta količina lageruje, a kasnije proda, nizom slučajnih ili namjernih grešaka u proceduri, do toga nije došlo. Naime, zbog  sporih administrativnih procedura oko usvajanja Odluke o prodaji drvnih sortimenata na šumskim stovarištima, u međuvremenu gotovo sva količina drvene zapremine je nestala, odnosno otuđena je, čime je nanijeta velika šteta državi, a niko nije odgovarao za to. Direktoru je ukazano da je slučaj prijavljivan i policiji i da se reagovalo na sva saznanja i dojave kako bi se drvna zapremina zaštitila, međutim nedostatak reakcije od strane policije i ostalih nadležnih institucija rezultirao je time da je gotovo sva količina postupno otuđena, što su demonstrirale i fotografije koje su dostavljene sa lica mjesta.¨ navodi se u saopštenju Uprava za šume.

Direktor Pejović je istakao da ovakve situacije su nedopustive i da stara praksa i politika upravljanja odnosno urušavanja, devastacije i uzurpacija mojkovačkih šuma, mora biti prošlost. Neophodno je zajedničkim djelovanjem svih pronaći način da se što prije stopiraju sve sumnjive i nezakonite aktivnosti, ali za to je neophodna podrška i intenzivna saradnja šumarske inspekcije, policije, sudstva i tužilaštva, a koja je izostala u brojnim situacijama.  

¨Ono što posebno zabrinjava, a što je uočeno u ovoj područnoj jedinici jeste broj  uzurpacija državne imovine šume, na koje se nije reagovalo, a koje datiraju još iz perioda 2010. godine, prilikom obilježavanja foto signala za avionsko snimanje privatne imovine. Takođe, poražavajući podatak je da u ovoj Područnoj jedinici se na osnovu tog snimanja, javljaju fizička lica koja su suvlasnici sa državom Crnom Gorom na velikom broju državnih parcela, bez relevantnih dokaza, zbog čega u narednom periodu predstoji detaljno istraživanje predmetne stvari, posebno u dijelu razgraničavanja katastarskih parcela.˝ zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.