Mihailo: SPC krštene Crnogorke i Crnogorce upisuje kao Srbe ili Srpkinje
Mihailo

Mihailo: SPC krštene Crnogorke i Crnogorce upisuje kao Srbe ili Srpkinje

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svakodnevno se javljaju Crnogorke i Crnogorci kršteni u Srpskoj crkvi, kojima su sveštenici koji su ih krstili, u rubriku nacionalnost, upisivali Srbin ili Srpkinja, da žele da im Crnogorska crkva izda krštenicu u kojoj će biti upisana njihova pripadnost crnogorskoj naciji, saopštio je mitropolit CPC Mihailo.

On poziva sve pravoslavne građane Crne Gore, koji su kršteni u Srpskoj crkvi, a žele krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, da im se obrate na cetinjskoj adresi: ulica Gruda b.b. ili na telefon: 041 / 240-010.

“Mi ćemo im izdati krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj će biti upisani svi podaci iz srpske krštenice samo što će u rubrici “nacionalnost”, umjesto pravoslavni Srbin ili Srpkinja biti upisano pravoslavni Crnogorac ili pravoslavna Crnogorka. Mnoštvo Crnogoraca ju je već dobilo, u što se možete uvjeriti uvidom u krštenice kojima ilustrujemo ovaj tekst”, naveo je Mihailo,prenosi CdM.

Dakle, ističe Mihailo, od svih tajni najvažnija je sveta Tajna krštenja u hrišćanstvu.

“Hristos ju je predao apostolima da krštavaju sve narode “U ime Oca, Sina i Svetoga Duha “. Ona se ne može ponavljati, i može je obavljati samo svještenik i episkop, a u izuzetnim slučajevima i kršteni laik. Ako kršteni preživi, svještenik samo dopuni formulu “Krštava se……u ime Oca, Sina i Svetoga Duha”. Ko ne prima Krštenje, taj nema ni spasenja u hrišćanstvu, jer je krštenje dar koji se ne može oduzeti, izmijeniti, niti ponoviti, jer je jedna smrt, i jedno Vaskrsenje Hristovo”, kaže Mihailo.

Kao što je, dodaje on, jedan Bog, jedan Hristos i jedan Utješitelj, a i jedna je smrt Gospoda po tijelu, pa se krštenje koje se obavlja u znak ove smrti ( Hristove smrti), ne smije ponoviti.

“Hristos ne može biti po drugi put razapet niti se po drugi put može krstiti. Kao što govore Sveti Oci i Učitelji crkve, drugo krštenje značilo bi da ponovo Sina Božijeg prikivamo na Krst. Hristos je jedan put preživio smrt – stradanje tijelom, i nije moguće ponovo se krstiti. Zato oni koji su se krstili u “ime Oca, Sina i Svetoga Duha”, i ponovo se krstili, tijem bi ponovo Hrista razapeli i Krstu se nasmijali”, pojašnjava mitropolit CPC.

Nažalost, tvrdi, u Srpskoj crkvi ne vladaju se po učenju Svetih otaca crkve.

“Ona ne priznaje krštenje u Crnogorskoj. Niko od krštenih Crnogoraca oba pola ne može biti śedok na krštenju, vjenčanju, ne može se pričestiti niti kakav crkveni obred obaviti u Srpskoj crkvi, ukoliko se kod njih ponovo ne krsti. Mnogi sveštenici SPC čak propovijedaju da je brak između Srbina i Crnogorke mješoviti brak”, kaže Mihailo.

Prema njegovim riječima, u crkvama đe su crnogorski sveštenici služili crkvene obrede, srpski popovi su čistili i osvećivali crkve, a takođe i puteve kuda bi prolazio neki Crnogorac ili Crnogorka (javna ličnost) prali su osvećenom vodom.

“Mrtve su nosili preko livada, da ne idu putem kuda prolaze vjernici i svještenstvo Crnogorske crkve. Srpski teolog, gospodin Mačković iz Beograda, svojevremeno je pisao da je Amfilohijeva Crnogorsko – primorska mitropolija Srpske crkve najobičnija sekta. A kako i neće to tvrditi kad su srpski popovi objavili i tvrde da svaki Srbin ima matični broj i DNK Svetoga Save, što je naobičnije svetogrđe. Na sred Cetinja imamo primjera đe sveštenik Srpske crkve prekrštrava Crnogorce u Srbe i još lažno se predstavlja da je svješenik Crnogorske pravoslavne crkve. Čak obavlja obrede u porodicama đe to čine svještenici Crnogorske pravoslavne crkve”, kazao je Mihailo.

Mitropolit CPC poziva sve Crnogorke i Crnogorce, na okup u odbranu od, kako kaže, duhovnoga okupatora, Srpske pravoslavne crkve.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.