Nema alternative za EU, region mora ići putem veće saradnje
Dritan Abazović

Nema alternative za EU, region mora ići putem veće saradnje

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović učestvovao je na konferenciji Seesox-a (South East European Studies at Oxford) koja je održana na temu “Otvroreni Balkana i/ili Evropska unija”.

Abazović je govoreći o odnosu Crne Gore prema regionalnim inicijativama, naveo da naša država snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje.

„Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao aleternativu EU onda mi nismo za to, ali nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama. Naprotiv, svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama. Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija “stuba” transformacije regiona - vladavina prava i ekonomija”, istakao je Abazović.

Na pitanje kako se percepira ideja Open Balkan u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana.

"Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje “velikodržavni” projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo", saopštio je Abazović.

On je ponovio svoju tezu da se zalaže za promociju “evropskog duha”, a to znači da granice ne treba mijenjati, nego ih učiniti nevidljivim.

Pored potpredsjednika Vlade Abazovića, na konferenciji su učestvovali i premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti, Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova RSM, Zef Mazi, glavni pregovarač Albanije sa EU, diskutantkinja je bila Džesi Barton, sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini, dok su medijatori bili Oton Anastasakis, direktor Evropskih studija za jugoistočnu Evropu na Oksfordskom univerzitetu i Belina Budini, dekanica Evropskog univerziteta u Tirani i akademska savjetnica na Koledžu Svetog Antonija na Univerzitetu Oksford.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.