Položeni vijenci na spomeniku diviziji
Prilikom polaganja vijenca, Foto: Opština Pljevlja

Položeni vijenci na spomeniku diviziji "Garibaldi“ u Mrzovićima

Pukovnik Nikola Pikolo, izaslanik odbrane Republike Italije za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi i predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, položili su danas vijence na spomeniku italijanskoj partizanskoj diviziji "Garibaldi“ u Mrzovićima kod Pljevalja.

"Ovim je odata počast diviziji koja je nakon kapitulacije Italije osnovana u Pljevljima 2. decembra 1943. godine, i koja se priključila Narodno – oslobodilačkoj borbi. Od 12.000 italijanskih vojnika koji su u tom periodu boravili na prostoru Sandžaka, sjevera Crne Gore, istočne Bosne i Hercegovine i zapadne Srbije, formirana je divizija Garibaldi", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja.

Jedinice divizije Garibaldi od 1944. godine do marta 1945. godine učestvovale su u borbama na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao i u oslobađanju Pljevalja 20. novembra 1944. godine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović istakao je da za slobodu Crne Gore 6.000 Italijana garibaldijaca dalo svoje živote, jačajući neraskidivi lanac prijateljstva i bratstva koji veže Crnu Goru i Italiju.

Pukovnik Nikola Pikolo istakao je da mu predstavlja posebnu čast što prvi put boravi u Pljevljima i što ima priliku da zajedno sa predsjednikom Opštine Pljevlja položi vijence na spomeniku u Mrzovićima i time iskaže pijetet svim italijanskim borcima palim za slobodu Crne Gore.

Vojni Ataše Pikolo i predsjednik Opštine Pljevlja Golubović razgovarali su danas u Kabinetu predsjednika Opštine i o viševjekovnim prijateljskim odnosima Italije i Crne Gore.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.