Rakčević: Crna Gora je u opasnosti, pod velikim smo udarom
Žarko Rakčević

"Mislim da ćemo opstati"

Rakčević: Crna Gora je u opasnosti, pod velikim smo udarom

Crna Gora jeste u opasnosti. Radi se o vrlo otvorenom zagovaranju ideja srpskog svijeta, vrlo otvorenom negiranju crnogorske nacije, jezika, prava Crnogoraca na vjeru, identiteta crnogorskog., kazao je Žarko Rakčević bivši predsjednik GP URA u emisiji Argumenti na TVCG odgovarajući na pitanje “da li je danas ugrožena Crna Gora”.

“Neskriveno se govori o srpskom svijetu, to je samo modifikovana verzija projekta koji je donio zla regionu – velika Srbija. Sa najviših adresa u Srbiji nažalost se ponovo zagovaraju te ideje poslije 20 godina”, kazao je Rakčević.

Žao mu je, kako kaže, da Srbija sa kojom Crna Gora i crnogorski narod treba da ima najbliže odnose, nije prepoznala razloge svog sukoba sa svijetom i međunarodnom zajednicom 90-ih godina.

“Poštujem doprinos DPS-a, bez njih ne bi bilo moguće obnoviti Crnu Goru”

Ističe da vjeruje da će Crna Gora opstati.

“Bez obzira na sva iskušenja i što smo mala zajednica. Zaista smo pod velikim udarom ponovo i treba mnogo mudrosti i odgovornosti da sačuvamo našu kuću – Crnu Goru”, naglasio je Rakčević.

Rakčević kaže da Crna Gora ne smije zavisiti ni od jedne političke partije.

“Poštujem doprinos DPS-a, jer bez njih ne bi bilo moguće obnoviti Crnu Goru”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, URA je svojim programskim opredeljenjima jasno profilisana.

“Profilisana je sa željom i misijom da dođe do demontaže jednog načina vladanja, razmišljanja, borbe protiv organizovanog kriminala”, dodao je.

“Ova Vlada je zaista čudo neviđeno”

Na pitanje koliko se URA promijenila od maja kada je napustio tu partiju, Rakčević je odgovorio da mu se čini da se URA vraća “nekom svom osnivačkom programu”.

“Ili bar ja to tako priželjkujem i nadam se”, rekao je Rakčević i dodao da se nije gledao sa predsjednikom URE, Dritanom Abazovićem od maja mjeseca.

Komentarišući inicijativu opozicije za glasanje o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića, Rakčević kaže da je “ova Vlada zaista čudo neviđeno”.

“Bukvalno od osnivanja preko 82 odsto svih poslanika je protiv ove Vlade. Ne samo 40 poslanika koji su podnijeklli zahtjev za ispitivanje povjerenja Vladi, nego od početka imate 27 poslanika DF-a koji su, nekada i brutalno, najavljivali rušenje Vlade. Nisu ušli nikad u taj potupak zvanično, ali su vrlo jasne ocjene da će da sruše Vladu. To je osnovno pitanje legitimiteta. To je specifičnost crnogorska da Vlada traje i opstaje, ako ima podršku donekle URE i Demokrata. Ako 65, 66 poslanika želi da sruši Vladu onda je u pitanju njen legitimitet”, istakao je on.

“Građani nisu glasali za srpski svijet i klerikalizaciju Crne Gore”

Siguran je, kaže, da oni građani koji su glas dali URI nisu glasali za srpski svijet.

“Glasali su za promjene u Crnoj Gori, nisu glasali za klerikalizaciju Crne Gore. Nisu glasali za udaljavanje evroatlantskih integracija, narušavanje antifašiza”, naglasio je bivši lider URE.

Rakčević smatra da je trebalo Vlada da bude na godinu, godinu i po dana.

“Da se pripremi izborno zakonodavstvo, nažalost na tome nije puno urađeno. Dobili smo upozorenje od Bilčika da je zastoj, ne samo u evropskim integracijama, nego i u pravosuđu. To su sve loše stvari”, kazao je on.

Ističe da Crna Gora ne može biti stabilna ako je “neudobno bilo kome”.

“Ako je neudobno Crnogorcima ili Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, Albancima… Crna Gora je bila i ostala, po meni, moguća, stabilna, sveta, jedino kao zemlja svih”, kazao je Rakčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.