Kurc se povlači iz politike, a austrijski kancelar već najavio ostavku
Aleksander Šalenberg

Kurc se povlači iz politike, a austrijski kancelar već najavio ostavku

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će podnijeti ostavku kada se njegova konzervatina Narodna partija složi oko sljedećeg lidera, prenose svjetski mediji.

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je ranije danas da se povlači iz politike, a njegov nasljednik Aleksander Šalenberg takođe je najavio ostavku, prenosi Dojče vele.

Kurc je najavio da se potpuno povlači iz politike, posle dva mandata na toj funkciji, od decembra 2017. godine do maja 2019. godine, i od januara 2020. godine do oktobra 2021. godine.

Kasnije danas, Šalenberg koji je preuzeo dužnost kancelara pošto se Kurc povukao sa te funkcije, najavio je namjeru da se povuče.

"Čvrsto vjerujem da obije pozicije – šefa vlade i lidera austrijske partije koja ima najveći broj glasova – treba da još jednom pripadnu istoj osobi“, naveo je Šalenberg u izjavi za javnost.

Austrijski mediji prenose da je glavni favorit za novog predsjednika Narodne partije ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, a ukoliko na sutrašnjoj sjednici partijskog rukovodstva bude izabran, automatski će postati i kancelar, prenosi Rojters.

Šalenberg (52) je plemićkog porekla, ima četvoro djece i govori pet jezika. Odrastao je kao sin diplomate u Indiji, Španiji Francuskoj, a kasnije je studirao pravo. Pet godina je vodio pravno odeljenje austrijskog predstavništva EU u Briselu.

Kada se potom vratio u Austriju Šalenberg je postao portparol Ministarstva spoljnih poslova na čijem čelu je mladi Sebastijan Kurc, koji ga čini "šefom strateškog planiranja spoljne politike“. Kurc će Šalenberga 2017. nakratko odvesti u ured kancelara, gdje će voditi odeljenje za strategiju i planiranje.

Svoj sljedeći skok u karijeri Šalenberg duguje takozvanom Ibica skandalu. Nakon pada vlade OVP-FPO, Šalenberg postaje ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi savezne kancelarke Brigite Birlajn. On će to ostati i nakon ponovne pobjede Kurca na izborima u jesen 2019.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.