Njemačka donijela odluku: Zaključavanje za nevakcinisane
Ilustracija

Njemačka donijela odluku: Zaključavanje za nevakcinisane

Njemačka privremena vlada uvešće oštre mjere za nevakcinisane da bi obuzdala kovid 19 i ublažila pritisak na bolnice zbog nove varijante virusa – soja omikron.

U četvrtak su njemački regionalni premijeri usaglasili stavove sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel da uvedu oštra ograničenja za one koji nisu vakcinisani protiv kovida 19.

Merkelova je u četvrtak pozvala šefove 16 njemačkih saveznih država da donesu odluku o novim ograničenjima širom zemlje. Tokom pandemije, državni lideri su uglavnom bili slobodni da odlučuju o sopstvenim mjerama protiv kovida.

Prema novim ograničenjima, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne.

Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima u kojima je zaraza velika, dok će na manifestacijama velikih razmjera broj gledalaca biti smanjen.

Kako je potvrdila Merkelova, 2G pravila biće proširena na maloprodaju, a pristup kulturnim i rekreativnim objektima (uključujući bioskope, pozorišta, restorane) takođe će biti moguć samo za vakcinisane osobe i one koji su preležali kovid, bez obzira na negativan test.

"Sada dolazi advent blokada za nevakcinisane. Vakcinacija će biti obavezna od oktobra", rekla je Merkelova.

Govoreći u četvrtak, odlazeći ministar zdravlja Jens Špan rekao je televiziji ZDF da je plan u suštini "zaključavanje za nevakcinisane“.

"Više od 12 miliona odraslih osoba koje nisu vakcinisane je ono što stvara izazov za zdravstveni sistem“, dodao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.