Spajić: Pitanje cijene struje da riješe KAP i EPCG
Ilustracija

Spajić: Pitanje cijene struje da riješe KAP i EPCG

Pitanje cijene električne energije koju Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isporučuje Kombinatu aluminijuma (KAP) treba da se riješi razgovorom njihovih predstavnika, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i dodao da će taj Vladin resor pomoći gdje god bude mogao.

"EPCG je državno preduzeće, koje treba da odlučuje za sebe i da preuzme odgovornost za svoje odluke. Imamo i jedno privatno preduzeće. U njihovom razgovoru treba da se dođe do najboljeg rješenja tog problema“, rekao je Spajić prenosi portal RTCG pozivajući se na agenciju Mina biznis.

On je dodao i da je Ministarstvo finansija spremno da pomogne gdje god to bude moguće.

Spajić smatra da je pitanje snabdijevanja KAP-a električnom energijom kompleksno pitanje, kao i da Ministarstvo finansija treba da bude uključeno u njegovo rješavanje.

Uprava KAP-a najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena strujue od 1. januara, kada ističe postojeći ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Oni su objasnili da postojeći ugovor ističe krajem godine, a da nastavak snabdijevanja nije dogovoren, već da će prema nacrtu ugovora od 1. januara cijene struje za tu kompaniju biti veće, što bi moglo dovesti do otpuštanja 500 zaposlenih u fabrici.

KAP trenutno megavat sat električne energije plaća po cijeni od 45 eura, uz porez na dodatu vrijednost (PDV), dok je ona na međunarodnim tržištima posljednjih mjeseci iznosila od 150 do 250 eura po megavat satu, zbog gasne i energetske krize na evropskom kontinentu.

Nastavak snabdijevanja KAP-a strujom po postojećim cijenama mogao bi EPCG prouzrokovati gubitke od 50 do 70 miliona euro, zavisno od cijena na međunarodnom tržištu, ili bi one za građane i ostalu privredu morale skočiti 50 do 100 odsto.

Ranije danas, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da se nadaju pronalasku rješanja za Kombinat alimunijima Podgorica (KAP) koje će biti najbolje za crnogorsku ekonomiju.

Mina biznis/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.