Ako se usvoji budžet stupa na snagu od 1. januara

Plate u zdravstvu veće i do 35%: Medicinska sestra primaće oko 578 eura, subspecijalista će imati koeficijent na nivou predsjednika Višeg suda

"Trenutna prosječna zarada za medicinski kadar iznosi 589 eura, a uvećana zarada će iznositi 794 eura, od 1. januara naredne godine. Dakle, nominalno prosječno povećanje za medicinski kadar iznosi oko 205 eura, što je u prosjeku 35%", saopšteno je na konferenciji za medije povodom povećanja zarada u zdravstvu.

Plate će kako je pojašnjeno rasti po dva osnova - promjene poreskog opterećenja na zarade koje predviđa program "Evropa sad", ali i za dodatnih 12,5 posto kroz povećanje koeficijenata medicinskom kadru.

Prosječna neto zarada nemedicinskog kadra je 550,50 eura, dok će uvećana neto zarada iznositi 693 eura, što predstavlja nominalno povećanje od 142,6 eura od 25,9 %.

"Kumulativno, zarada i medicinskog i nemedicinskog kadra nominalno prosječno će biti uvećana oko 174 eura ili oko 30,5 odsto", saopšteno je.

Kada su u pitanju konkretni kadrovi, npr. srednja medicinska sestra koja trenutno prima platu od 412,6 eura primiće uvećanu zaradu od 578,76 eura, odnosno veću za 40,3%.

"Medicinska sestra sa visokom stručnom spremom primaće neto platu uz povećanje od 194 eura ili 37,9%. Veće povećanje ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima.

Kada su u pitanju doktor medicine, stomatologije, diplomirani farmaceut, zatim izabrani doktor, povećanje će iznositi 208,5 eura odnosno 32,3%", saopšteno je.

Osim toga, kod specijalističkih poslova gdje je zarada iznosila 789 eura sada će iznositi 1032 eura, dolazi do povećanja od 30,8%.

"Što se tiče užih specijalističkih poslova zarada se povećava sa 857 na 1135 eura, dakle nominalno povećanje iznosi 32, 4%. Sada subspecijalista će imati koeficijent na nivou koeficijenta npr. predsjednika Višeg suda ili sudije Višeg suda za prekršaje", pojašnjeno je na konferenciji za medije.

Najmanje povećanje kada je u pitanju nemedicinski kadar ostvaruju najveći koeficijenti, a to su rukovodioci i direktori javnih zdravstvenih ustanova.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istakla je da bi ovaj plan u zavisnosti od usvajanja budžeta mogao da stupi na snagu već od 1. januara 2022. godine.

"Povećanje zarada zdravstvenim radnicama je dug države prema onima koji spašavaju ljudske živote. Naš cilj je da zadržimo ljekare u zemlji i popravimo uslove njihovog života. Zajedničkim djelovanjem Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva zdravlja iznijeli smo plan i predstavncima sindikata sa kojim su oni zadovoljni. Oni su davnih dana zaradili sve što je ova vlada naumila da uradi", kazala je Borovinić Bojović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.