Pič novi specijalni izaslanik za Zapdni Balkan
Stjuart Pič

Pič novi specijalni izaslanik za Zapdni Balkan

Britanski premijer Boris Džonson je imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu. Ser Stjuart Pič će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, dužnosti koju je obavljao od 2018., saopšteno je iz Britanske ambasade u Podgorici.

Pič je kako se navodi u saopštenju, ranije služio kao načelnik generalštaba Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kao specijalni izaslanik premijera Džonsona, ser Stjuart će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa našim saveznicima u SAD-u i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i podsticanje rješavanja naslijeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica. U vezi sa tim, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unaprijeđenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima", saopšteno je.

U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti Piča će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

"Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije. Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom svog posleratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podjele i sukoba. Zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom posljednjih 26 godina", kaže se u saopštenju britanske ambasade.

Ujedinjeno Kraljevstvo takođe pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima", saopšteno je.

Ovom prilikom, premijer Boris Džonson je kazao da je Ujedinjeno Kraljevstvo duboko posvećeno evropskoj bezbjednosti.

"Zapadni Balkan se suočava sa najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i bezbjednosti u posljednje dvije decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo napredak postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu", kazao je on.

 Povodom imenovanja, britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras je izjavila: „Imenovanje ser Stjuarta je jasan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbjednosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju malignih aktera. Ser Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu.” O

političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a ova tema će se naći na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen ranije ove sedmice. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.