Naučnici pronašli antitijelo koje neutrališe sve varijante koronavirusa
Ilustracija

Naučnici pronašli antitijelo koje neutrališe sve varijante koronavirusa

Kineski naučnici tvrde da su izolovali antitijelo koje može efikasno da neutrališe sve sojeve korona virusa, pozivajući se na laboratorijske eksperimente, ali i one na živom organizmu.

U studiji objavljenoj u utorak, kineski naučnici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, sugerišu da bi mogli da imaju rješenje za pandemiju kovida 19, piše RT,prenosi Jutarnji list.

Autori tvrde da se monoklonsko antitijelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu, pokazalo da neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Istraživanja o živom organizmu su, inače, sprovedena na humanizovanim miševima.

Naučnici su takođe primjetili da antitijelo djeluje i na “veoma mutiranu” delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom svijeta otkako se prvi put pojavila u Indiji ranije ove godine.

35B5 neutrališe koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imuni sistem prepoznaje) koji izbjegava mjesta mutacije. Drugim riječima, 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tokom procesa mutacije.

Ciljajući dio virusa koji nije pogođen mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitijelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva.

Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa.

Dio antigena na koji cilja antitijelo 35B5 takođe je prisutan u varijanti omikrona, primjećuju naučnici.

Ovo istraživanje bi se moglo pokazati posebno vrijednim u vrijeme kada se svijetom širi veoma mutirani omikron. Lideri i naučnici širom svijeta zabrinuti su da bi omikron mogao uspješno da zaobiđe imunitet stvoren vakcinacijom ili prirodnom infekcijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.