Fon der Lajen: Vakcine za djecu biće dostupne od 13. decembra

Fon der Lajen: Vakcine za djecu biće dostupne od 13. decembra

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će 13. decembra u Evropskoj uniji biti dostupne vakcine za djecu protiv kovida-19 prozivodjača Fajzer/BioNTek.

Ona je, na konferenciji za novinare posvećenoj toku pandemije i pojavi nove varijante virusa omikron, rekla i da se slaže da u Evropskoj uniji treba povesti "diskusiju" o obaveznoj vakcinaciji.

U vrijeme kada novi soj virusa omikron zabrinjava svijet Fon der Lajen je ocijenila vezano za obaveznu vakcinaciju da je "prikladno i razumno imati tu diskusiju sada" navodeći da je to njen "lični stav".

"To bi zahtijevalo zajednički pristup ali mislim da je to razgovor koji treba da se održi", rekla je ona.

Ona je rekla da bi bilo potrebno oko 100 dana za naučnu zajednicu da prilagodi vakcinski odgovor novom soju virusa.

U cilju suzbijanja novog talasa pandemije Austrija, prva zemlja u EU koja je to odlučila, priprema zakon prema kome će vakcinacija biti obavezna za odrasle gradjane od 1. februara 2022. godine.

Njemačka je juče objavila da će obavezno vakcinisanje biti forumlisano u predlogu zakona koji će biti podnijet parlamentu prije kraja godine.

Povodom vakcina za djecu, Fon der Lajen je navela da je "dobre vijesti" dobila juče od kompanije Fajzer/Biontek.

"U mogućnosti su da ubrzaju proizvodnju. Drugim riječima, vakcine za decu biće dostupne od 13. decembra", dodala je Fon der Lajen.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) preporučio je danas da se vakcinišu djeca od pet do 11 godina protiv kovida.

Centar je naveo da prioritetno treba vakcinisati djecu sa visokim faktorima rizika za razvoj teškog oblika bolesti ali da i djeca bez faktora rizika mogu da razviju teži oblik i da budu hospitalizovana te da treba predvideti vakcinaciju sve djece tog uzrasta.

Centar je ukazao da udio hospitalizacija djece stare od pet do 11 godina oboljele od kovida raste, kao i za sve druge starosne grupe, ali ostaje na mnogo manjem nivou nego kod odraslih.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.