Blinken: SAD ima dokaze da Rusija planira agresiju na Ukrajinu

Blinken: SAD ima dokaze da Rusija planira agresiju na Ukrajinu

SAD su navele da imaju "dokaze" koji pokazuju da Rusija planira "znatno agresivno djelovanje protiv Ukrajine" i obećale da će Moskva platiti "visoku cijenu" ako to uradi.

„Jako smo zabrinuti dokazima o planovima Rusije za znatno agresivno djelovanje protiv Ukrajine, planovima koji uključuju napore ka destabilizaciji Ukrajine iznutra, kao i vojne operacije velikih razmjera“, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken na kraju sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Rigi.

On je optužio Moskvu da okuplja dodatne desetine hiljada vojnika blizu granice.

„Ne znamo da li je predsjednik Putin donio odluku o invaziji. Znamo da je u toku uspostavljanje kapaciteta da to može brzo da uradi ukoliko bude tako odlučio“, rekao je Blinken.

On je istakao da je diplomatija jedini način da se riješi ta potencijalna kriza u očekivanju sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom sutra u Švedskoj.

Blinken je ipak upozorio da bi svaka agresija od strane Moskve imala „duboke i trajne posledice“.

„Jasno smo rekli Kremlju da ćemo odgovoriti, posebno nizom ekonomskih mjera sa velikim uticajem, mjera oko kojih smo se dosad uzdržavali da ih donesemo“, rekao je američki šef diplomatije.

On je takođe rekao da saveznici NATO „paze da Ukrajina ima sredstva da se brani“.

Alijansa će razmotriti šta treba da uradi u slučaju nove ruske agresije da ojača sopstvenu odbranu u okviru jačanja snaga na svom istočnom krilu.

Moskva, koja je pripojila Krim 2014. godine i optužena da podržava separatiste na istoku Ukrajine, čvrsto negira da priprema napad i optužuje NATO da potpiruje tenzije.

Moskva je optužila Ukrajinu da okuplja desetine hiljada vojnika na istoku zemlje, dok raste uznemirenje zbog moguće eskalacije tog sukoba. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je takođe pozvao na direktne razgovore sa Moskvom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.