Radulović u Rigi: Potreban osnaženi pristup NATO-a u regionu Zapadnog Balkana

Radulović u Rigi: Potreban osnaženi pristup NATO-a u regionu Zapadnog Balkana

Tokom drugog dana susreta ministara vanjskih poslova NATO članica u Rigi, uz prisustvo visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, te ministara vanjskih poslova Švedske i Finske, održana je posebna sesija posvećena Zapadnom Balkanu, koja je rezultat crnogorske inicijative da region bude prisutniji u raspravama unutar NATO-a.

Crnogorski šef diplomatije Đorđe Radulović iskazao je posebno zadovoljstvo tim uspjehom, naročito imajući u vidu da je naš predlog da ovaj strateški važan dio Evrope bude više zastupljen na agendi Alijanse, dobio punu podršku saveznica uključujući i diskusije na visokom nivou.

Radulović je istakao podršku Crne Gore evroatlantskoj integraciji država Zapadnog Balkana i zaključcima junskog samita kojima je potvrđena posvećenost Alijanse stabilnosti i sigurnosti regiona, kroz politički dijalog i praktičnu saradnju.

Izrazivši nadu da će ovakav, osnaženi pristup NATO-a regionu, biti reflektovan i na predstojećem samitu u Madridu, on je pozdravio prisustvo visokog predstavnika Evropske unije, kao i ministara Švedske i Finske. Istakavši da je region od strateške važnosti za NATO i EU, naglasio je potrebu koordinisanog pristupa obje organizacije kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

Tokom ministarskog sastanka posebna pažnja posvećena je naučenim lekcijama iz Avganistana, saopšteno je iz MVP.

Radulović je istakao značaj analize učešća NATO-a u toj zemlji i procesa naučenih lekcija koje su važne za dalje aktivnosti i buduće operacije i misije Alijanse. Takođe, pridružio se pozivu saveznica novoj vlasti u Avganistanu na poštovanje međunarodnog prava, uključujući i poštovanje prava i sloboda svih, a naročito žena, djece i manjina, te obezbjeđivanje da ta zemlja nikada više ne postane utočište teroristima.

Na sesiji s Gruzijom i Ukrajinom podržan je njihov teritorijalni integritet i suverenitet. Saveznice su ponovile spremnost da, pored političke, pruže i tehničku pomoć. Takođe, istaknuta je zabrinutost zbog započetog nagomilavanja ruske vojske na granicama Ukrajine.

Na marginama susreta u Letoniji, šef crnogorske diplomatije razgovarao je sa ministarkom vanjskih poslova Estonije Evom-Marijom Limets.

1638357297qvru1y2lxvqo0emli1920x1280

Istaknut je značaj podrške te zemlje procesu evropske integracije Crne Gore, jačanju bilateralnih odnosa i doprinosu NATO-u. Razmotreni su modaliteti saradnje i iskazana potreba za jačanjem kontakata na svim nivoima između dvije države.

Tokom susreta sa holandskim kolegom Benom Knapenom bilo je riječi o evropskoj perskpektivi država Zapadnog Balkana.

1638357263mauc64nzdhngwusci1920x1280

Istaknuta je puna podrška procesu integracije Crne Gore, kao i spremnost za pružanjem ekspertske pomoći. Ukazano je na značaj skorog otvaranja Ambasade naše zemlje u Hagu i jačanja odnosa na svim nivoima između dvije države, saopšteno je iz MVP.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.